Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Åk tåg – men om du flyger …

AirIndia.jpg

En tågresa blir nästan alltid ett häftigt reseminne. Visst, resan kan vara lång, varm, trång, men om resan är minst en natt börjar du garanterat prata med indiska passagerare och lär dig något nytt om landet.

Den upplevelsen får man praktiskt taget aldrig när man flyger. Klicka därför här, innan du bokar en indisk inrikesflygbiljett, och läs om 9 indiska tågresor du bara måste göra någon gång i livet.

Men om man nu ska flyga är det ur resenärens perspektiv väldigt fördelaktigt att göra det just i Indien. Avstånden är stora, det är med andra ord mycket tid man kan spara på att färdas ovan molnen. Dessutom har Indien flera flygbolag som alla har de senaste flygplansmodellerna som inte bara tillhör marknadens säkraste och tystaste, utan också bränslesnålaste och miljövänligaste.

Nu har resesajten Kiwi.com räknat ut vilka länder i världen där det är billigast att flyga i. Etta på listan över jordens billigaste flygländer är inte något fattigt afrikanskt eller centralasiatiskt land med ålderstigen statligt ägd flygplansflotta, utan just Indien som har en av världens yngsta flygplansflottor.

I Indien kostar en inrikesflygresa med ett lågprisbolag i snitt 16 kronor (2,04 dollar) per 100 kilometer och en utrikesresa 24 kr (3,18 dollar) per 100 kilometer. Jämförelsevis kostar det i Sverige, som kommer på tionde plats på billighetsflygtoppen, 64 kronor (8,06 dollar) per 100 kilometer att flyga inrikes.

Jag brukar flyga med Spice Jet. Men på sistone har det också blivit Indigo och Go Air. Vill du bli serverad en varm måltid utan extra kostnad ombord ska du däremot flyga med Jet Airways eller Air India, som i den hårda konkurrensen om passagerarna ofta har lika låga priser som lågprisbolagen.

Här är världens tio billigaste flyglinjer enligt Kiwi.coms 2016 Aviation Price Index:

Skärmavbild 2016-09-06 kl. 13.12.50.png

Och här är världens tio dyraste flygländer:

Skärmavbild 2016-09-06 kl. 13.13.08.png