Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Älskade Madurai

madurai.jpg

Madurai lever upp till myten om Indien många gånger om. Smala gator kantade av kiosker med bananklasar och juiceförsäljare med prydligt uppradade granatäpplen på blå trähyllor – och cyklar, kor, cykel- och mopedrikshor inkrånglade i svårlösta trafikknutar.

Överallt en doft
av koskit, blomgirlanger och rökelse och mellan allt hundratals skräddare – en specialitet här i stan – som jagar de få turister som vågat sig hit under årets hetaste månad. Jo, jag föll till föga och beställde en Nehruskjorta. Skräddaren skulle ha 30 kronor för att sy upp den efter mina mått. Leveranstid: 4 timmar. Inför detta förbluffande attraktiva erbjudande kom jag av mig och tappade lusten att pruta.

Huvudattraktionen är förstås
templet mitt i stan: Sri Minakshi-Sunareshwarartemplet. Allt kretsar kring detta. Hit kommer mängder med människor. Pilgrimer såväl som turister, indier som utlänningar, ateister som troende – blir lika fascinerade av detta gamla, rika tempelkomplex som är Indiens näst största (efter Srirangam, se Tiruchirapalli).

Är det sydindiska/dravidiska hindutempel som är målet för din resa är Madurai och Tiruchirapalli två måsten. Storslagnare än så här blir det inte.

Madurais historia går tillbaka till århundradena före Kristus. Här låg en av tre sangams, de tamilska litterära akademierna där poeter skapade de första litterarära verken på tamil. Den äldsta texten anses vara Tolkappiyam, en sorts lärobok i hur man komponerar meningar och skriver dikter, ungefär som Aristoteles och Horatius poetikböcker.

Staden har omväxlande tillhört Panyakungarna och Cholariket. Sedan sultaten Malik Kafur av Delhi förstört Madurai på 1300-talet blev stan en period ett självständigt muslimskt sultanat, som 1364 införlivades med Vijayanagar (hindukungadöme med huvudstad vid Hampi i norra Karnataka).

Efter Vijayanagars fall 1565 styrde de hinduiska Nayakhärskarna över stan, som upplevde en religiös och kulturell rennässans. Nu byggdes Sri Minakshitemplet och Nayakkungen Thirumalais palats. Först i mitten av 1700-talet kom britterna och tog kontrollen över Madurai från Nayakdynastin.

Madurai_Meenakshi_Amman_Temple_North_Tower.JPG

Sri Minakshi-Sundareshwarar-templet.


Sri Minakshi-Sundareshwarar-templet
utformades på ritbordet på 1560-talet på uppdrag av kung Vish­wanatha Nayak. Templet färdig­ställdes sedan under efterföljaren Tirumalai Nayak.

Sex hektar stort. Tolv 45–50 meter höga gopuram (pyramider fulla av gudaskulpturer i pastellfärger). Sri Minakshi är sannerligen ett imponerande tempelområde: dunkla gångar, upplysta salar, kamferoljiga nischer, trånga rum med rödmålade gudafigurer, rökelse, eldar, affärer för offergåvor och plastleksaker – här finns ett andligt mikrokosmos.

Ägna minst två besök åt tempelkomplexet. Gå gärna hit i gryngen och kom tillbaka efter skymningen. Klockan sju de flesta kvällar i veckan dras en trävagn med en skulptur av Sri Minakshi runt i pelargångarna akompanjerad av trummor, pukor och mässingsinstrument, stim och stoj.

I De Tusen Pelarnas Hall finns Temple Art Museum (entré 1 rupie, öppet 7.00–19.00) med stenfriser, textilier, skulpturer med mera. Det finns möjlighet att donera pengar. ”All credit cards are accepted for donations”. Om du donerar 20 000 rupier kommer maten att delas ut en gång om året i ditt namn för överskådlig framtid på en särskild dag, som donatorn bestämmer, står det på informationstavlan vid hallen där det varje dag delas ut gratis mat till fattiga. Har du inte råd kan du nöja dig med att donera en tiondel, 2 000 rupier. Det räcker till att dela ut mat till 250 människor en dag.