Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Längtar till Trichy-Trichy

Roskforttemplet.jpg

Rock Fort-templet tronar på en klippa mitt i gamla stan.

I Tiruchirapalli träffar jag en man som heter Vilambi. Han tycker att det det inte finns någon bättre plats på jorden att bo på.
– Här finns bra universitet, det är lugnt och tryggt och inte så mycket trafik, säger han. Det är en bra familjestad. Dessutom är naturen nästan jämt grön runt stan på grund av Kaverifloden som aldrig sinar.

Jag älskar staden med det tungvrickande namnet Tiruchirapalli. Ofta när jag är här, i Sverige, och inte där, längtar jag dit. Staden med namnet som är så tungvrickande att stans invånare föredrar att säga Trichy, helst två gånger. Fråga: Where are you from? Svar: Trichy-Trichy. Men jag har andra bevekelsegrunder: jag gillar den dammiga röriga mellanstora stadens kombination av hinduisk andlighet och ekonomisk entreprenörskap.

Den tamilska tolkningen av hinduismen känns trots ortodoxa drag inte lika oresonlig som i norra Indien. Här är vanligtvis hinduer och muslimer inte rädda för varandra.

Sri Ranganathaswamy Temple.jpg

Ranganathaswamy-templet i Srirangam i utkanten av Trichy.

Trichy har ett inte särskilt uppseendeväckande exotiskt basarliknande centrum, men ändå tillräckligt rörigt, myllrande och doftande för att tillfredsställa längtan efter Indien. Styrkan ligger i templen som är antingen spektakulärt belägna, enormt stora och/eller rymmer spännande riter som inte nämns i hinduismens grundbok.

Staden har gamla anor och finns omnämnd som stad i Cholariket runt år noll. Därefter har det tillhört Palava- och Pandyakungarna innan Cholariket återfick kontrollen över Trichy på 900-talet e Kr. En period under medeltiden tillhörde stan Vijayanagar, det hinduiska kungadömet i Karnataka som föll och erövrades av muslimska trupper 1565.

Masaladosa_mm.jpg

Den sydindiska maten är den bästa.

Rock Fort-templet ligger på en 83 meter hög klippa som reser sig som en mystisk utomjordisk monilit ur basarkvareten. Srirangam tre kilometer norr om centrum är Indiens största: tempelområdet är på 60 hektar och den högsta gopuramen (tempelpyramiden) är 73 meter. Och i Samayapuram två mil norr om centrum dyrkar man den röda gudinnan Mariamman, blöter sina kläder och rullar som levande timmerstockar runt templet.

Dessutom är hotellen billiga och bra, de utländska turisterna få, atmosfären nyfiket vänlig och stadslivet befriande fritt från självpåtagna guider och fixare som ska hjälpa vilsna blekansikten att hitta rätt.