Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Resa i diktaturer – har resenären ett ansvar?

Militär_Thai.jpg

Sedan 22 maj 2014 är Thailand en militärdiktatur. Ska turisterna som reser dit bry sig om det? Eller är det strunt samma, så länge det är lugnt vid poolen?

Har vi som resenärer ett ansvar att ta reda på hur det ligger till när vi reser till länder med diktatur, förtryck eller andra grava missförhållanden? Och kan alltför hårt turisttryck slita ner världsarven? De frågorna ställer sig Sveriges Radios asienkorrespondent Margita Boström i Radiokorrespondenterna som sänds nu på söndag 17 april.

Hon har gjort en djupdyning i ämnet turism som har blivit en allt viktigare inkomstkälla för många länder i världen. Hennes samtalspartner i programmet är undertecknad.

Turismen står nu
för nästan 10 procent av världens totala bruttoinkomst. En av elva i världen arbetar inom turistindustrin och det är en näring som bara växer.

Per_Radiokorrespodenterna.jpg

Här är jag på väg ut ur studio 8 på Sveriges Radio efter inspelningen av söndagens Radiokorrepondenterna.

Men har vi som turister något eget ansvar att tänka oss för till vilka länder vi åker som turist eller ska vi inte bry oss om det? I snart två år har ett av svenskarnas mest populära turistland styrts av militär med repressalier mot den egna befolkningen som till exempel internering där man försöker ändra människors åsikter. Men trots det så ökar turismen till Thailand.

Och orter eller monument som blir utnämnda till världsarv lockar så mycket turister att själva själen på stället går förlorad. Hur ska vi agera för att inte slita sönder världsarven? Det är bara några av frågorna som Margita avhandlar tillsammans med mig i Radiokorrespondenterna på söndag.

Programmet sänds söndag 17 april kl 12.55 i Sveriges Radio P1. Därefter kan du lyssna på det när du vill – klicka bara här!