Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Romeo och Julia i Indien

Arshinagar-film.jpg

Julia kommer från en rik muslimsk familj och Romeo från en rik hinduisk familj. De bor i utkanten av slumområdet Arshinagar som båda familjerna vill exploatera. Kåkstaden Arshinagar ska bli affärsgallerian Arshi mall och de fattigas hem ska rivas med bulldozrar.

Men så blir förstås Julia och Romeo kära i varandra. Förstås måste kärleksaffären skötas i smyg eftersom deras familjer är bittra fiender i form av konkurrerande byggentreprenörer.

Igår såg jag denna
bengaliska tolkning av Shakespeares klassiska drama på filmfestivalen i Stockholm. Festivalen pågår hela helgen och den indiska filmatiseringen av Romeo och Julia – som heter Arshinagar – visas flera gånger. Så gå och se! Missa inte!

Gör du det får du se ett romantiskt drama där slagsmålen mellan de unga hetlevrade männen i respektive familj är koreograferade som dans i en sorts blandning av Bollywood och West side story-musikal.

När jag ser filmen kommer jag på mig själv att se fram emot nästa sång- och dansnummer. Det är där filmen är som bäst. Skådespeleriet däremellan är väl melodramatiskt och klichéaktigt för att riktigt tilltala en europeisk publik. Men när jag ser de dansande dervisherna och hör qawwalisången och den dansande bengaliska sångerskan med dreadlocks som sjungande kommenterar dramat är allt larvigt mellanspel förlåtet.

Man brukar ju säga att Shakespeares pjäser har en förmåga att haka i varje tid och därför alltid känns så aktuella. När det gäller denna indiska Romeo och Julia-tolkning, regisserad av Aparna Sen (hon var på plats igår och presenterade sin egen film), kan man lägga till att norra Italien för drygt 400 år sedan har mycket som korresponderar med dagens Indien.

I Arshinagar handlar det förutom om motsättningen mellan hinduer och muslimer också om korrupta politiker, exploateringen av slummen, de fattigas bostadsvillkor och kvinnans rätt att bestämma vem hon vill gifta sig med.

Gå och se! Boka biljett här! Hela festivalprogrammet hittar du här!