Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Så funkar e-turistvisum till Indien

Av Posted on Inga taggar 0

imported-image-3002357.jpg

Igår ansökte jag för första om turistvisum online, e-turistvisum – eller e-Tourist Visa (eTV) – som indiska regeringen valt att kalla det. E-visumet för oss med svenska pass infördes redan 15 augusti 2015, men min senaste Indienresa (i januari i år) varade längre än en månad, och då måste man fortfarande ansöka om visum över disk eller per post hos indiska visumkontoret som sköts av indiska it-företaget Cox & Kings. Bor man i Stockholm, Umeå eller Malmö, där man har kontor, går det ju smidigt, men att skicka pass och ansökan med posten känns ju lite bökigare.

ska%cc%88rmavbild-2016-12-21-kl-13-11-16Men nu har jag alltså sökt e-turistvisum. Jag var beredd på krångel och strul, men blev positivt överraskad. Systemet kändes stabilt och hakade inte upp sig på nåt vis. Det som många fastnar vid är att man ska ange både sin mammas och pappas namn och födelseort. Varför? kan man undrar. Men varför undra? Fyll i bara. Och så vill de att man ska skriva in en kontaktperson i Indien. Jag känner ju ingen där! tänker du. Lugn. Fyll bara in namn och adress på ett förbokat hotell i Indien, även om du bara ska bo där några nätter.

Så gäller det att ha koll på storlekar på bilder. Man ska ladda upp ett passliknande foto på sig själv (man kan ta det rakt framifrån med vit bakgrund med mobilkameran, funkar fint) och en bild på den sidan i passet där namn, passnummer, utfärdningsdatum mm står. Porträttet ska vara i jpg och inte större än en 1 MB och passbilden ska vara sparad som PDF och max 300 KB. Se där, Indien kräver en viss digital grundkompetens för att du ska lyckas få iväg din e-visumansökan.

Har man koll på det här går det som en dans. Ett plus är att man vid flera mellanstationer kan avbryta ansökan, spara den online och sedan fortsätta en annan dag. Jag behövde göra just det, eftersom jag behövde kolla upp numret på mitt förra indiska visum. Funkade bra att komma tillbaka nästa dag.

ordfront_andersson_omslagsutkast2-1Men som sagt, e-turistvisumet gäller bra i en månad. Å andra sidan är det lite billigare än över disk-visumet. 48 dollar, dvs drygt 400 kr, går e-visumet på – och det betalar man med betalkort direkt på sajten.

Här ansöker du om e-turistvisum till Indien.

Bon voyage!

Pssst! Vet du, nu kan du som läser Vagabond köpa min nya bok, ”För den som reser är världen vacker” (Ordfront förlag) till rabatterat pris (men säger inget till nån annan). Här hittar du erbjudandet!