Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Tågromantik

kort-möte-1945.jpg

Kort möte av David Lean från 1945.

Senaste två veckorna har jag sett ett tiotal tågfilmer och läst lika många tågböcker för att skriva en essä om tåg i … just det, i film och böcker. Essän har jag pratat in och idag kl 13.04 sänds den i P1 Kultur/Obs i Sveriges Radio idag. Sedan kan man lyssna på essän här för evinnerlig framtid – varför inte i mobillurarna ombord på ett nattåg ”som råmar som ett vilddjur genom natten” (för att citera Ted Ström i Vintersaga).

Alla filmer och
böcker kom inte med i essän. Här är en längre lista med tågskildringar som jag grottat ner mig i på sistone:

Filmer
Tåget ankommer till Ciatotats station
, 1895. Filmhistorien började med ett tåg, närmare bestämt en 49 sekunder lång film av Auguste och Louis Lumière som visade på Grand Café i Paris 1895. Tillsammans med Arbetarna lämnar Lumières fabrik i Lyon brukar den räknas som världens första riktiga rörliga film. Biopubliken sägs ha rest sig i panik när loket på filmduken rusade emot dem. Finns att se på You Tube.

Så går det till i krig (The General), 1926. Stumfilm av och med komikergeniet Buster Keaton. Amerikanska inbördeskriget pågår för fullt och Buster Keatons karaktär, lokföraren Johnnie Gray, jagar ett tåg som stulits av nordstatsspioner. Tåget dras av ångloket han är kär i och ombord finns flickan som han också är kär i. Finns i sin helhet på You Tube.

Tåg 56, 1943. svensk film av Anders Henrikson som handlar om en lokförare som känner sig försmådd i kärlek och tar tåget och kör det mot en bergvägg och döden. Spelades delvis in på bangården i järnvägsknuten Krylbo där min morfar jobbade som bangårdsförman (han berättade om sina minnen av inspelningen av den legendariska tågfilmen). Tema: rälsen och kärleken som förutbestämda krafter och öden som man inte kan göra så mycket åt. Hela filmen kan du se på You Tube.

Kort Möte (Brief Encounter), 1945. David Leans film om hemmafrun Laura som blir i doktorn kär i Alec på en järnvägsstation. Praktiskt taget hela filmen utspelas på stationen, perrongen och i tågkupéer. Sensmoral: på en tågstation utmanas det förutbestämda småborgerliga livet av nya signaler som utmanar hierarkier som äktenskapet. Hela filmen finns på You Tube.

Främlingar på tåg, 1951. Alfred Hitchcocks filmatisering av Patricia Highsmiths debutroman om två främlingar som möts på ett tåg och snart är djupt insnärjda i ett mordiskt drama fyllt av mörk energi.

The Train, 1964. John Frankenheimers film, med Burt Lancaster i huvudrollen, om nazister som försöker frakta franska konstskatter på ett tåg från Paris till Tyskland. Men franska motståndsrörelsen gör allt för att stoppa tjuveriet.

The Taking of Pelham 1 2 3, 1974. Thriller om några hatt- och trenchcoatklädda män som kapar ett tunnelbanetåg i New York. Finns också en nyinspelning med John Travolta från 2009. I en scen skenar tåget och undergången verkar vara nära. Platsar därför in i genren skenande tåg på film som ytterst gestaltar människans begränsade förmåga att bestämma det förutbestämda ödet. Fast i den här filmen hejdas i sista stund den till synes förutbestämda resan mot döden.

Into the wild, 2007. Sean Penns filmatisering av Jon Krakauers roman med samma namn om en ung äventyrare som ger sig ut för att pröva sin egen överlevnadsförmåga i Nordamerikas vildmarker. Egentligen ingen tågfilm, men kvalar in här tack vare scenen då han försöker tjuvåka på tågen, à la folksångaren Woody Guthry i trettiotalets USA, men blir misshandlad och avkastad. Så var det med den hobo-romantiken!

Unstoppable, 2010. Film av Tony Scott om tåget som skenar okontrollerat och är på kollisionskurs med ett tåg med skolbarn.

Snowpiercer, 2013. Sydkoreansk-fransk science fictionfilm, regisserad av Joon Ho Bong, om tåget som rymmer resten av mänskligheten efter klimatkatastrofen och där ”den som kontrollerar loket, kontrollerar hela världen”.

Böcker
Orientexpressen (Stamboul Train),
1932. Graham Greenes intrikata thriller om en resa som går med det mytomspunna tåget som blev sinnebilden för mellankrigstidens reseglamour. Romanens huvudperson, en stilfullt klädd judisk affärsman, åker förstås första klass och har packat med sin sidenpyjamas för de tre nätterna ombord. Allt är mycket stämningsfullt: kyparna gick fram och tillbaka i tågkorridoren och ropade ”första middagen serverad”, medan ”små lampor med malvafärgade skärmar” stod på de dukade borden i restaurangvagnen och ”gnistorna från ångloket lyste i mörkret som svärmar av röda skalbaggar framlockade av natten”. Men då romanen kom ut var depressionen ett faktum, och Graham Greene missar inte att skildra Orientexpressen som ett klassamhälle i miniatyr. När huvudpersonen druckit upp sin årgångsbourgogne i restaurangvagnen ger han sig ut på vandring och kommer till sittkupéerna i andra klass där han får syn på ”orakade män med uppknäppta västar” och ”kvinnor med håret i mössor som påminde om näthyllorna ovanför”. Två världar som sällan möts, utom ombord på tåg.

Mordet på Orientexpressen, 1934. Agatha Christies klassiska deckare om mord ombord på den klassiska tåglinjen som oförtrutet gick mellan bland annat Paris och Istanbul mellan 1883 och 1977. Några vagnar gick till Oostende eller Calais för passagerare till London, medan det fanns också fanns direktvagnar som kopplades av på Balkan för att åka till Aten. Har filmatiserats flera gånger, bland annat 1974 med Ingrid Bergman, Lauren Bacall och Sean Connery, och 2010 med David Suchet i rollen som Poirot.

Hela Härligheten, 1943. Folksångaren Woody Guthries memoarer om trettiotalets tjuvåkande i godsvagnar på de amerikanska tågen. Vagabonder drar runt över den nordamerikanska kontinenten i jakt på jobb och lycka i en värld långt från Graham Greenes och Agatha Christies samtida bourgogneviner och sovvagnar med nymanglade lakan. Här är istället resenärerna hungriga, törstiga och klädda i kakiskjortor och hängselbyxor som dryper av den ”sura och bittra lukten av svett”. Ett trasproletariat på drift.

På väg, 1957. Jack Kerouacs kultroman om unga män med stort uttrycks- och rörelsebehov. Egentligen ingen järnvägsbok, snarare en bilvägsbok, men Jack och hans polare tjuvåker precis som Woody Guthrie i tågens godsvagnar i ett försök att leva upp till den amerikanska hobo-romantiken.

Främling på ett tåg, 2002. Nyligen bortgångna Jenny Diskis kanske bästa reseskildring om hur hon röker, pratar och minns sig runt Nordamerika ombord på Amtraks tåg, som alltid är försenade och alla har sinnesvidgande och fantasieggande namn.

Kvinnor på ett tåg, 2001. Indiska Anita Nairs egen Canterburysägner-berättelse om kvinnor i kvinnokupéen ombord på Kanyakumari-expressen mellan Bangalore och Indiens sydspets. De är alla borgerliga medelklasskvinnor med behov att göra sig fria och får här i tur och ordning berätta sina livshistorier. Tema: i en tågkupé blir människan talför och i rörelse på väg åt samma håll är det lättare att lätta på hjärtat än när omgivningen står still. Rörelse som katalysator för möte och terapeutiska samtal.

Läs också
Krönika
Den stora tågsvindeln.