Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Wifi på indiska tåg

Indisktågperrong.jpg

Gamla tåg, folkmyller och kassor med manuell betjäning. Det kan vara svårt att få ihop kontrasten mllan gammeldags och nytt, men nu kan du faktisk surfa tacka vare fritt wifi på Indiens tågstationer.

Först ut var Mumbai Central, som fick wifi i januari i år. I juni fick också nio pendeltågstationer i Bombay uppkoppling, nämligen Bandra terminus, Thane, Vashi, Dadar, Kalyan, Kurla, Borivali, Churchgate och Panvel. Fler stationer runt om i Indien tillkommer nu under hösten.

Målet är att 400 stationer ska erbjuda gratis wifi i slutet av 2019.

Victoria-Terminus.jpg

Victoria Terminus i Bombay fick gratis wifi i juni i år.

Frågan är inte hur snabbt, utan hur långsamt det blir. Med ett engångslösenord kommer du kunna utnyttja ett snabbt Internet, lovar man, under 30 minuter. Efter de första 30 minuterna kommer hastigheten sänkas, men troligtvis vara funktionellt nog för att skicka epost (utan bilagor) och uppdatera Facebook (utan bilder), men inte så mycket mer.

Wifi-projektet, som sker i samarbete med bland annat Google, ska efter stationerna se till att även tågen blir uppkopplade. Vi som hört sådana löften förr är luttrade och säger: vi tror det när vi ser det.

Å andra sidan klarar jag mig utmärkt utan internet när jag åker tåg i Indien. Jag har fullt upp med att prata med indiska medpassagerare och blicka ut över det skiftande landskapet.