Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Indien är på g: Direktflyg mellan Sverige och Indien och enklare visum

Beende sikh framför Gyllene templet i Amritsar i nordvästra Indien. Foto. Per J Anderson

Direktflyg

Häromdagen bekräftades nyheten att Air India från och med 15 augusti, Indiens självständighetsdag, börjar flyga nonstop tre dagar i veckan mellan Stockholm Arlanda och New Delhi.

Möte på en bygata i Rajasthan. Foto: Per J Andersson

Linjen kommer förstås att betyda jättemycket när det gäller antalet svenska resenärer som besöker Indien, men också indiska turister som besöker Sverige. Stockholm, stad hoppas på en boom när det gäller indisk turism i svenska huvudstaden. Givetvis handlar det också om business. Svenska och indiska företag blir allt mer sammankopplade, dels genom att indiska företag tar över och driver svenska företag i Sverige, dels genom att allt fler svenska företag etablerar sig i Indien med sin enorma konsumentmarknad.

Det statliga svenska flygplatsbolaget säger att resandet mellan Indien och Sverige ökat med 50 procent senaste tre åren, men hittills har ju vi Indienresenärer fått byta i Helsingfors, Doha, Dubai eller någon europeisk storstad.

Nu blir det annorlunda.

När du väl landat i Indien med direktflyget från Stockholm är det förstås allra bäst att ta sig runt i landet med tåg.

Utökat e-visum

Nyligen kom en annan positiv nyhet när det gäller resandet till Indien. Det förenklade e-visumet, som man ansöker och får online (ingen ambassad eller visumansökningskontor behöver besökas) utökas nu så att de flesta av jordens nationaliteter kan använda sig av systemet.

Dessutom förlängs e-visumet från att gälla i en månad till att gälla i två månader och ge rätt till två inresor. Och det är praktiskt om du till exempel reser till Indien och gör en avstickare för att vandra i Nepal eller bada och besöka teplantage på Sri Lanka – och sedan vill tillbaka till Indien. Även då kan du alltså hädanefter använda dig av e-visumet, som fungerar ungefär som amerikanska Esta.

Boktips inför Indienresan

Min dokumentärroman New Delhi–Borås om en indier som reste åt andra hållet och fann kärleken (finns också som ljudbok på bl a Storytel inläst av Björn Kjellman). Min guidebok Indien – personlig guide med allt du behöver veta inför Indientrippen. Och min reportage/faktabok som heter Indien – elefanten som börjar dansa och är en grundlig introduktion till landet som aldrig slutar fascinera.