Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Indien i julklapp

Av Posted on Inga taggar 0

Här är böckerna, filmerna och tv-serien som breddar och fördjupar bilden av Indien. Perfekta julklappar. Beställ nu så får du dem i god tid före julafton.

För den som reser är världen vacker I den här boken vrider och vänder undertecknad på resandet som företeelse. Han talar med forskare och berättar om kända resenärer genom historien. Han vandrar i bergstrakter, genom storstadsbasarer och slumområden, åker buss i Indien och liftar genom Europa och upptäcker att det annorlunda och okända ibland känns skitjobbigt men snart ersätts osäkerheten av något annat: resorna blir ett träningsläger i socialisering, där man får tampas med sina övertygelser om vad som är rätt och fel, gott och ont. Beställ!

De små tingens gud av Arundhati Roy. Magiskt vacker berättelse från Kerala om tvillingsystrar, släktbråk, kastsystem och politik som bygger murar kring kärleken. Roy har nyligen kommit med en roman som heter Den yttersta lyckans ministerium, men den här är bättre. Beställ!

Indian summers. TV-serie om det koloniala överklasslivet i brittiska Indiens sommarhuvudstad Simla sommaren 1932. Säsong 1 sändes i SVT 2015, och säsong 2 kom 2016. Beställ DVD-boxen!

Tåg till Pakistan av Kushwant Sing. Klassisk roman om vad som händer i en by i Punjab när nya gränser dras och gamla vänner blir nya fiender. Beställ!

Midnattsbarnen av Salman Rushdie. Indisk magisk realism. Saleem Sinai föds samtidigt som Indien blir självständigt och får övernaturliga egenskaper. Beställ!

Rikshawallah : Rikshadragare i Calcutta 1988–2013. En fotoberättelse om några rikshadragare i Calcutta, Indien. Boken innehåller ett sjuttiotal fotografier tagna från början av 1990-talet fram till 2013. Fotografen Mikael Lindström reste till Calcutta första gången 1988 och mötte redan då flera av rikshadragarna som porträtteras i boken. Han återkom sedan till Indien många gånger under nittiotalet och med tiden började han dokumentera dessa män som för sin försörjning skjutsar passagerare i rikshor som de drar för hand. Boken är ett unikt dokument över längre tid över en grupp människor med få möjligheter att påverka sina liv. Förord av Lasse Berg och efterord av undertecknad. Beställ!

New Delhi–Borås. Boken som jag själv skrivit om Pikej som föds i lägsta kasten i en by i djungeln, får en profetia, träffar en kosmonaut och en svensk flicka – och bestämmer sig för att cykla till Sverige. Beställ den som pocket eller ljudbok inläst av skådespelaren Björn Kjellman!

Hundra steg från Bombay till Paris (En fransk curry). Hoppingivande och hjärtvärmande film av Lasse Hallström om en indisk familj som utmanar en snobbig fransk krog med stjärna i Guide Michelin. Beställ!

Shantaram av Gregory David Roberts. Den sanna historien om australiensaren som rymmer från fängelset och hamnar i Mumbais slum och maffiakretsar. Nagelbitarvarning och bladvändargaranti. Beställ!

Siddhartha av Herrman Hesse. Kultbok om buddismens rötter: en indisk brahminpojke överger de gamla gudarna för att ger sig ut på vandring i jakt på kärlek till världen som den är. Beställ!

Bombay Takeaway av Malin Mendel Westberg. Reportage där maten får förklara Indien i allmänhet och Mumbai i synnerhet. Beställ den som e-bok!

 

Gandhi. Klassisk film av Richard Attenborough från 1983 om den indiska frihetshjälten och nations fader från hans tid som jurist i Sydafrika till det tragiska slutet i New Delhi 1948. Beställ!

På spaning efter det nya Indien. I den här lilla boken navigerar Henrik Sundbom mellan T-shirtsfabriker och grönsaksmarknader, mellan tempel och kaffebarer. Skildringar av vardagen i vad som snart kan vara världens tredje största ekonomi varvas med analyser av globaliseringens betydelse och välfärdens utmaningar i ett land där ingen vill betala skatt. Beställ!

De kallade henne Delhi Braveheart. I december 2012 mördades den 23-åriga Jyoti efter att ha blivit brutalt våldtagen på en buss i Delhi. Omvärldens ögon riktades snabbt mot mångmiljonstaden. Det fruktansvärda brottet blev startskottet för massiva protester där man krävde att våldtäktsoffer inte skulle skuldbeläggas, kvinnors rätt till sina egna kroppar och att fritt röra sig utomhus. Demonstrationerna ledde till en uppdaterad lagstiftning mot sexualbrott och att kvinnors medborgerliga rättigheter hamnade på den politiska agendan. Beställ!