Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Inte utan en kopp chai.

Av Posted on Inga taggar 0

Eller hur du slutar stressa och jäkta och lär dig uppskatta att resa runt i Indien

Fast and Furious Indian Version

There's a lot of action, and family.By Jordindian

Publicerat av 9GAG Movie & TV den 22 maj 2017

 

Ha inte bråttom när du reser i Indien. Förseningar och oförutsedda stopp hör till vardagen. I början blir man irriterad, sedan går det över. Bästa sättet att inte resa runt i Indien och vara ständigt irriterad är att acceptera att saker inte alltid blir som man tänkt sig.

Jag minns en gång när jag stressad och svettig kom springande till säkerhetskontrollen på flygplatsen i Calcutta, med en kvart kvar till planets avgång, bara för att upptäcka att säkerhetspersonalen hade te-rast. ”No, problem sir, we drink chai, you wait, no problem, ten minutes only …”. Och klart att det inte var några problem. Min stress la sig inför detta godmodiga och avstressande konstaterande … och visst hann jag med planet.

Eller som Eva Erman sa när när jag intervjuade henne för min bok För den som reser är världen vacker:

– Resorna var ett träningsläger i socialisering, där jag fick tampas med mina normativa övertygelser, vad jag tycker är rätt och fel och gott och ont. När jag reste runt på egen hand med lokala transporter och mötte lokalbefolkningen i länder som Peru och Bangladesh nyanserade jag min världsbild och finslipade mina sociala, psykologiska och moraliska verktyg.

Att möta och acceptera oförutsedda saker på resan är personlig utveckling. Psykologen och forskaren Julia Zimmerman, som studerat resenärens psyke och som jag också intervjuade för boken, slog fast att människor som rest mycket och fritt blir mer målinriktade och bättre på att slutföra påbörjade uppgifter – dessutom blir de inte lika ofta stressade när oförutsedda händelser inträffar.

– Det är som om de insett att livet funkar fint även om de inte har full kontroll, som om de insett att det inte gör något om de förlorar fotfästet för en stund, sa Julia och fortsatte:

– Ja, de som reste blev mer socialt öppna, nyfikna och dessutom känslomässigt stabilare och upplevde mindre stress när de tvingades agera i nya miljöer och med nya bekantskaper.

Hur illustrerar man vad som väntar dig i Indien bättre än med följande humor/satirvideo som driver med alla vardagliga saker i det indiska samhället som sätter käppar i hjulet för den som skyndar för mycket – och med indiernas kärlek för att släppa allt man har för händer och … dricka te.

Boken

För den som reser är världen vacker (Ordfront 2017)