Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Adventshelg i Barcelona – staden som aldrig sover

Lämnar ett grådaskigt Skåne för att drygt ett par timmar senare mötas av strålande sol och en temperatur på 18- 19 grader. Så nära och ändå så långt borta. Vi har landat i vibrerande, livfulla och fantastiska Barcelona, en underbar stad som alltid är vaken, vilket passar oss nattugglor som ”hand i handsken”. Har varit där flera gånger tidigare, men det är första gången jag ska möta ett julpyntat Barcelona. Hade inte drömt om att staden skulle vara så juldekorerad som den visade sig vara. Snabb incheckning på helt förtjusande Hotel Casa Camper, som jag bara måste ägna några rader åt. Ett läckert designhotell med utsökt frukost och en lobby där man utan extra kostnad kan ta vatten, juicer, smoothies, kaffe, pastasallad ostar bröd, godis, popcorn, ja det mesta, dygnet runt. I källaren en läcker bar med biljardbord och på toppen en ljuvlig takterrass med utsikt över Barcelona. Lägg till detta en förtjusande personal och jag längtar redan efter att återvända.

Dags att kasta sig ut denna vibrerande stad. Hotellet ligger nära las Ramblas och på ett par minuter är vi framme vid Plaza Catalunya och möts av ett sjudande folkliv. En stor flott gran och bredvid står Tomten som lockar, inte bara barn, utan alla. De börjar skymma och jag kastar ett öga på termometern precis intill julgranen – 17 grader! Underbart att fira advent här och det känns nästan som en förlängd sommar. Fortsätter i riktning mot havet längs las Ramblas och snart ser vi den, La Bouqeria, en av världens mest berömda matmarknader. Den byggdes redan på 1200-talet och har fått många priser genom åren. Det är svårt att beskriva upplevelsen när man träder in i denna fantastiska värld av alla sorters matvaror, frukter, grönsaker, ostar, skinkor, godis, ja allt. Dofterna och stämningen kan bara upplevas på plats. Det är massor av folk som botaniserar bland läckerheterna. Lockas och önskar som så många gånger förr att vi skulle stanna några veckor och få möjlighet att hushålla på egen hand med hjälp av detta otroliga utbud.

Styr nu stegen mot Katedralen och bara älskar gatorna i de gotiska kvarteren som får en att förflyttas hundratals år tillbaka i tiden samtidigt som man når framtiden. En speciell känsla och frågan är hur mycket som egentligen förändrats? Katedralen är mäktig och den började byggas 1259 för att vara färdigställd 1459. Kan inte hjälpas, men det är en speciell känsla att gå in i gamla kyrkor och heliga tempel, oavsett religion och vare sig man är troende eller inte. Det mest intressanta när man träder in i denna gamla katedral är att den faktisk står där och besöks efter många hundra år. Vi har turen att bevisa ett barndop, håller oss klart i bakgrunden, men ändå!

Går vidare i dessa magiska gränder och känner historiens vingslag. Alla mysiga små affärer med hundraåriga anor (återkommer till dem i nästa inlägg), öppna trots att klockan närmar sig halv nio. I kväll har vi ett mål, innan det är dags för middag, Barcelonas äldsta cava bar som serverar sin egna speciella Xampanyet (Cava) för 2,1 Euro/glas. Den hittar man strax efter det berömda och mycket fascinerande Picassomuséet i det lilla området El Born eller La Ribera. Här finns kanske den vackraste gotiska arkitekturen i Barcelona, staden som är känd för design och spännande arkitektur. Baren är lika välfylld som alltid och när man ska beställa känner jag verkligen att jag har nytta av all min forskning kring kroppsspråk och personkemi. Vips är kyparen framme hos mig och jag beställer cava och några läckra tapas med okänt innehåll, och ack så utsökta. Alla pratar med alla och det underbart att möta människor i olika åldrar och med helt olika bakgrund. Bara turister? Inte alls. Talade enbart med katalansk- eller spanskspråkiga gäster, alla lika öppna och trevliga. Nej, jag pratar tyvärr inte katalanska och min spanska är ganska ringrostig, men med hjälp av kroppsspråket funkar det ändå alldeles utmärkt.

Nu börjar det snart bli dags att gå mot middagsrestaurangen, La Monroe de la Filmo, en suveränt livfull och väldigt katalansk restaurang. Man sitter ute, men ändå inne och vägg i vägg med Filminstitutet i Barcelona. Bara så läckert, god mat, goda viner och en härlig stämning. Intressanta samtal och möten med människor från ”överallt” – ett ställe helt i min smak. Trots att klockan är efter midnatt när vi går mot hotellet så känns natten och ung och vi bestämmer oss för att fortsätta den en stund till!

IMG_0001.JPG

En av många tjusiga julgranar i Barcelona

IMG_0193.JPG

Ett av många godisstånd inne i Bouquerian

IMG_0014.JPG

Några läckra jultårtor

IMG_0128.JPG

Härlig stämning och en fullsatt cavabar!

IMG_9973.JPG

God natt från takterrassen