Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Barcelona – gammalt möter nytt – och de gotiska kvarteren förför och lockar

I Barcelona möts gammalt och nytt på ett extremt charmerande sätt. Överallt känner jag mig förflyttad långt tillbaka i tiden – samtidigt som jag möter nutid och spännande framtidsvisioner. Som så många andra städer i Sydeuropa har Barcelona rötter som sträcker sig långt före Romarriket. Låt oss därför börja med El Born Cultural, en grönsaksmarknad med anor från 1700-talet. Marknaden stängdes för drygt 40 år sedan, men har numera återöppnats som ett kulturellt centrum. Träd innanför dörrarna (gratis) och låt dig förföras av extremt välbevarade romerlämningar. På torget framför byggnaden finns massor av trevliga kaféer/ barer där man även vintertid kan njuta av sitt kaffe eller en god Rioja utomhus utan att frysa. Solen strålar och det är 18 grader varmt. Glad och livfull stämning överallt.

Strosar i riktning mot Musée Picasso och i varenda gränd ligger de mest förtjusande små affärer, vintage, modern design och butiker med mycket gamla anor. Men innan det är dags att träda in i dessa små klenoder så är ett besök på Picassomuséet ett måste. Har varit på otaliga Picassomusser världen över och det är fascinerande att möta denne man och hans konst som ger så många budskap. Ett stenkast från museet kan man njuta av Flamencoföreställningar nästan varje kväll. De varar en timme så låt dig ryckas med och njut av stämningen.

Nu är vi sugna på en kaffe och något litet läckert bakverk. Vi letar efter Brunells helt underbara bageri/patisseri och kafé. Det har funnits på samma ställe ”hur länge som helst”. Hänförd är rätt ord för att beskriva vår upplevelse. Vi kan inte annat än att buga och tacka för att hållbarhet och långsiktighet har så stort utrymme i Barcelona. I nästa gathörn tittar vi in på La Xarcu. Å vad jag önskar att jag kunde ta med hem en svartfotskinka (jag som egentligen inte gillar kött särskilt mycket – men denna skinka får mig nästan att tappa andan). En skiva iberisk skinka och ett glas Rioja – vad mer kan begära?

Botaniserar vidare och överallt lockar fina små affärer, ibland med hundraåriga anor i underbara byggnader från 1200- 1300- 1400- och 1500- 1600- talen och några ”nyare” byggnader från 1700-1800-talen. Sluter ögonen och njuter, ser framför mig tidevarv långt tillbaka. Raden av små matbutiker, kaféer och barer kan göras hur lång som helst. Missa inte den förtjusande lilla vin- och ostbutiken, Fromatgeria la Seu, som drivs av en passionerad engelska (eller möjligen skotska), Katherine McLaughlin. Här serveras ett urval av de absolut bästa spanska gårdsostarna och till dricker man underbart spanskt vin. Låt gärna Katherine välja åt er, jag lovar att ingen blir besviken.

Fortsätter i de vackra gränderna och jag skulle kunna tillbringa dagar, ja veckor, med att utforska den ena affären efter den andra. Alla med passionerade ägare som mer än gärna berättar om butiken, dess historia och dess utbud. Trevliga och hjälpsamma kunder som kompletterar med engelska om spansk/fransk/katalanskan inte räcker till. I ärlighetens namn ska sägas att de flesta, särskilt de yngre, pratar mycket bra engelska. Det är inte bara lockande mataffärer som erbjuder sitt utbud utan en uppsjö av design- och klädaffärer, som till exempel Subur med alla sorters ballerinaskor eller Alamcen Marabi som tillverkar de mest underbara djur i filt, mobiler att hänga över barnvaggor eller i fönstret. Oli Verd erbjuder allt vad gäller oliver och olivolja.

Nu börjar det bli dags för en kaffepaus och vi slår oss ner på den förtjusande uteserveringen på Plaza del Rei, en stilla oas innan vi tar oss till Plaza Real som sjuder av liv. Det börjar skymma och överallt står försäljarna med de små lysande figurerna som de skickligt skjuter högt upp i luften. Det är svårt att förstå att det är december månad. Temperaturmässigt känns det snarare som en svensk sommarkväll.

Vi tänkte hinna med en öl innan det är dags för middag och vill inte missa Moritz fabrik/butik och restaurang. Här hittar man de läckraste prylar av alla slag, inte alls enbart sådana som tangerar ölets värld, utan det mesta. Botaniserar och gör julklappsinköp innan vi avslutar med en öl i den livfulla och glada restaurangen.

IMG_0111.JPG

Brunells utbud får en nästan att förflyttas till himmelriket!

IMG_0144.JPG

Skinkor av bästa kvalitet i långa rader

IMG_0134.JPG

På väg till Almacen Arabi

IMG_0126.JPG

Flamenco!!

IMG_0211.JPG

På Moritz hittar man det mesta!