Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Barcelona – modernism och Gaudí – shopping från Zara till Dior

Efter frukost går vi till Granja M Viader, Barcelonas äldsta mjölkbar, som är en sevärdhet i sig. Förr lär det ha vimlat av mjölkbarer i Barcelona, men nu finns det inte särskilt många kvar. I en mjölkbar dricker man inte enbart mjölk utan man kan beställa varm choklad och äta churros, de spanska kringlorna, crème catalan med vispgrädde eller tårta. Servitörerna har fluga och vit skjorta och ser ut att komma från ett helt annat tidevarv. Så charmerande. Själva har vi precis avslutat en god frukost på hotellet så vi nöjer oss med vars en cortado. Glada ger vi oss ut i den strålande decembersolen som värmer så mycket att jag tar av mig rocken.

Målet för dagen är Barcelonas mera mondäna kvarter och alla vackra byggnader, många skapade av den store mästaren av Gaudí. En intressant och annorlunda människa som brann för modernismen och kallas den spanska jugendstilens fader. Hans unika byggnader präglar mycket av det moderna Barcelona. Korsar ståtliga Plaza Catalunya med sina vackra fontäner och blomsterarrangemang och tar en snabb titt in i Corte Inglés, ett av de mer välkända varuhusen, innan vi styr stegen ut på Passeig de Gracia, en av Barcelonas mest berömda gator, mondän och elegant. Flotta uteserveringar möter i början och vi kan inte motstå lite svalkande mineralvatten och en espresso på ett av de många trevliga kaféerna.

Gatan kantas av all tänkbar lyx och affärer som Dior, Gucci, Chanel och Cartier ligger på rad, men glöm inte att vända blicken uppåt mot alla spännande arkitektoniska skapelser. Det är inte enbart Gaudís Casa Balló och Casa Millá, eller Pedrera, som ligger längs denna paradgata utan byggnadsskapare som Puig, Raul och många andra har också bidragit till att forma denna storslagna och annorlunda gata. Hänförda betraktar vi Casa Milá både på in- och utsidan. Hur är det möjligt att man för mer än 100 år sedan kunde skapa sådana otroliga och annorlunda byggnader och att dessutom få dem uppförda? Känner tacksamhet över att inflytelserika människor vågat tänka nytt och utmana gamla traditioner.

Nu viker vi av till höger för att vandra mot La Sagrada Familia, kyrkan som kanske är Gaudís allra mest välkända verk. Längs vägen gör vi flera spännande stopp. Låt oss börja med Vicens, grundat 1775. Det förpliktigar och känns som en bra garant för att köpa sina torrons Artesan just där. Om inte produkterna är bra brukar sällan en verksamhet överleva! Vad är då torrons? Jo, en sorts nougat eller choklad där nötter, men även mandel, har en huvudroll. Svåra att beskriva, måste smakas och de farligt goda.

Vi strosar vidare i den eleganta stadsdelen Eixample. Känner att vi börjar bli lite hungriga när vi får syn på ett extremt läckert ställe, Praktik Bakery. Som är något så spännande som ett hotell med ett bageri mitt inne i hotellet. Utifrån gatan ser vi några som bakar bröd, doften sprider sig och det är klart att vi inte kan motstå ett besök. Praktik Bakery är alltså ett hotell, men man kan även köpa bröd och äta en lätt lunch till en ljuvlig doft av nybakat bröd. Mätta och belåtna fortsätter vi mot la Sagrada Familia och plötsligt ser jag de speciella tornen stiga upp mot himlen. Den ännu ofullbordade katedralen blev Gaudís sista verk. Han bodde i kyrkan under tiden som han arbetade. Tala om passion! Hans liv tog slut genom en olycka. Gaudí blev överkörd av en spårvagn och var då så illa klädd att ingen ville köra honom till något sjukhus. Till sist fann man den döda kroppen på ett bårhus i staden och det sägs att nästan halva Barcelona följde Gaudí på vägen mot den sista vilan. Köerna för att ta sig in i La Sagrada Familia ringlar långa, vare sig det är sommar eller vinter. Man kan köpa biljett via nätet i förväg, men också på plats med hjälp av mobilen. Trots alla människor är det hänförande att få uppleva denna katedral.

Vi ska nu ta oss till Montjuic, Olympiastadion och mycket annat som kommer i nästa blogginlägg.

IMG_0277.JPG

Solen strålar över Plaza Cataluyna

IMG_0077.JPG

Granja M Viader – en underbar mjölkbar

IMG_0305.JPG

La Pedrera – vilket måsterverk!

IMG_0308.JPG

Vicens torron är oemotståndliga!

IMG_0317.JPG

Praktik Bakery – vilka bröd – vilken stämning!

IMG_0330.JPG

Här har vi henne – La Sagrada Familia!