Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Berlin – kontrasternas stad -en tur i gamla västdelen!

Varje besök i Berlin ger mersmak och en önskan att lära och ta reda på mera om denna spännande stad. Hittills har det mest blivit gamla Öst – med tonvikt på Mitte – men har så klart också tillbringat en hel del tid i det som en gång hette Västberlin. Första gången jag var i Berlin var sommaren 1989 och jag minns som i går ”utfärden” till Östberlin med en svensktalande guide. Kontrasterna mellan Öst och Väst kunde inte varit större. I dag är det svårt att förstå även om man fortfarande märker stora skillnader.

Försommarsolen strålar från en klarblå himmel och det är varmt. Det går åt massor av vatten och det blir många kaféstopp när vi än en gång går längs Unter den Linden. Tröttnar aldrig på den turen. Upptäcker nya saker hela tiden. En stund av tystnad och begrundande när vi stannar upp vid en av minnesplatserna för offren för Förintelsen.

I dag vänder vi åt andra hållet vid Brandenburger Tor. Målet är Riksdagshuset. Under kalla kriget tillhörde det Västberlin, ett stenkast från östsidan. Då hette Västtysklands huvudstad Bonn. I dag har de gamla byggnaderna kompletterats med av fantastiskt arkitektonisk skapelse. En glaskupol ritad av den brittiske arkitekten Norman Foster. Kön för att komma in är oändligt lång och jag tror vi väntade en timme innan vi fick lön för mödan. Spektakulärt, pampigt och storslaget med historiens vingslag svävande som moln ovanför huvudet.

Promenerar tillbaka och tar S-tåget till hjärtat (eller ett av dem) i väst – Kurfürstendamm – ännu en paradgata med en helt annan karaktär. Gatan hade sin glanstid under det ”glada tjugotalet” då den stod för intellektualism, provokation, konst och kultur, vilket fick nazisterna att avsky gatan. Den förföll, men nådde ny glans under de år Berlin var en delad stad. I dag kantas den av den ena lyxbutiken efter den andra, men samtidigt är atmosfären avslappnad och skön. Själv missar jag ogärna KaDeWe (Kaufhaus des Westens) varuhuset som har ”allt”. Ett besök i matavdelningen får en att förflyttas över hela världen på bara någon timme. Dröjer mig gärna kvar, lunchar där eller i tar i alla fall ett glas champagne på någon av alla de champagnebarer som finns.

Ut i solen igen, stannar till vid Gedächtniskirche och tänker på de mörka åren, som gör sig påminda överallt i Berlin. Likväl är det en helt underbar stad som gör en så glad. Staden har precis allt och berör och utvecklar en. Kliver på S-tåget som ska ta oss till Rosa Luxemburg Platz. Färden tar en stund och man får verkligen en känsla av hur stor Berlin är till ytan.

P1010010_web.jpg

Gedächtniskirche berör!

P1000997_web.jpg

Spektakulärt så det förslår – Kupolen på Riksdagshuset.

P1000999_web.jpg

Högt upp och en helt underbar utsikt över Berlin

IMG_2316_web.jpg

Läcker Bokbuss!

IMG_1035_redigerad.jpg

Ett glas champagne på KaDeWe ger en förnimmelse av storstadslyx när den är som bäst!