Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Besök i den Kungliga Huvudstaden – Nuka´alofa på Tonga

Vi såg honom aldrig, men både läste och hörde talas om honom – Kungen av Tonga. Minns när jag som barn läste om den tjocke kungen som cyklade på ön. Nu är det sedan länge någon son som regerar över Konungariket med 176 öar och drygt 100 000 invånare. Av dem bor ca 22 000 i huvudstaden som är navet i detta ö-rike. Efter några dagar på Fafa Island där det inte ens finns någon affär och inget internet känns staden riktigt stor. Människor, bilar och affärer! Internet lär också också finnas på ett kafé. Bara det!

Vi åker i väg – först med flotten och sedan med den lilla båten och har några timmar på oss i huvudstaden. När vi klivit av båten befinner vi oss plötsligt mitt i en grönsaksmarknad – hälsas av vänliga leenden. Många är klädda i den traditionella dräkten, dvs tröja och bastkjol. Kjolarna ser rätt stela ut, men är alldeles säkert en utmärkt dress i detta klimat. Flanerar långsamt längs havet och passerar sjukhuset och sedan hotellet – Waterfront Lodge Hotel – som på Nyår för15 år sedan gästades av celebriteter från hela världen. De var där för att hälsa det nya milleniet välkommet. Sedan dyker det upp – kungens ”slott” som snarare liknar en större vit trävilla – fjärran från påkostad lyx, men så befinner vi oss också i ett land där man lever enkelt.

Så får vi syn på ett kafé – internet – snabbt in – kollar mail och nyheter – har vi missat mycket? Nej, inte alls. Så fort man anpassar sig till ett annorlunda liv.

Kaffe, lunch, några marknadsbesök. Postkontoret så klart – för att skicka vykort hem. Vi hittar ett par små souveniraffärer och inhandlar tröjor där det står Kingdom of Tonga (en utmärkt sovtröja som ger underbara drömmar) och några andra småsaker. Tittar på klockan och inser att vi måste springa för att hinna sista (och enda) båten tillbaka till ön. Andfådda hoppar vi ombord och en dag i huvudstaden räckte för att se ”allt och ingenting”. Snart hemma tänker jag när Fafa Island dyker upp i fjärran. Tillbaka till terrassen och ”bara vara” och göra ingenting.

P1030244_web.jpg

Mycket trevlig grönsaks- och fruktmarknad.

P1030248_web.jpg

Flera – för oss – fullständigt okända grönsaker.

P1030265_web.jpg

Kungen av Tongas palats.

P1030261_web.jpg

Postkontoret – in för att posta vykort hem till nära och kära.

P1030273_web.jpg

På väg "hem" igen – Fafa Island dyker upp.

P1030302_web.jpg

Den vackra fågeln som brukar hälsa på oss på terrassen hälsar oss välkomna hem!