Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Canal St Martin – idyll i Paris som för en natt blev ett slagfält

Jag funderade länge på om jag överhuvudtaget skulle skriva detta blogginlägg, men bestämde mig för att göra det. Det är inte ens en vecka sedan jag var i dessa charmiga och förtjusande Pariskvarter och bara ett par dagar efter det vi kommit hem hände det ofattbara, fasansfulla som inte fick hända. Attentaten och blodbaden i denna del av Paris och där jag tror att det bästa vi kan göra är att åka tillbaka dit, gå på de trevliga kaféerna, in i de små butikerna, in på barerna – helt enkelt visa vårt stöd och inte låta rädslorna ta över. Därför blev det ett blogginlägg om Canal St Martin.

Promenerar i strålande sol mot Canal St Martin ovetande om den tragedi som ett par dagar senare skulle utspela sig där. Att flanera längs kanalen ger en känsla av att befinna sig i en liten oas mitt i en storstad. Stämningen är lugn och det vilar ett mjukt höstljus över kanalen. Vi hittar den spännande lilla restaurangen Hai Kai som lockar med lunchmeny för 27 euro – det låter mycket gott, men det är ännu för tidigt för oss att äta lunch. Vi letar efter Le Comptoir General, har läst om detta ställe på någon blogg. Inser efter en stund att vi måste passerat utan att sett det. Konstigt! Vi går tillbaka och ser några personer gå in mot en gård och jag säger, vi följer efter, kanske är det där. Inte en enda skylt berättar om denna mycket speciella verksamhet. Hur ska jag beskriva den? Affär, bar, restaurang, trädgård eller? Här finns matställe, en bar, men också en marknad dit unga parisare går för att köpa ekologiska varor, frukt och grönskar. Second hand butik med både kläder och prylar av alla slag. Vad sägs om en massa TV apparater från 70-talet med tjock skärm, gamla kameror och mycket annat? Byter ett par ord med andra besökare och får veta att Le Comptoir General är mycket populärt både bland boende och andra miljömedvetna kunder. Ut igen och solen strålar som om det vore vår eller sensommar, inte långt in i november.

Nu börjar vi bli sugna på en noisette och en croissant, ser ett trevligt kafé på andra sidan kanalen. Det känns så franskt, så parisiskt och stämningen är underbar. Vi pratar med flera av våra bordsgrannar och får höra mera om hur det är att leva och bo i just detta område. Mysiga butiker, en familjär stämning och hur vardagsrum och umgänge sker på kaféer, barer och restauranger. Området kännetecknas av tolerans och de mångkulturella inslagen är flera. Hur har det gått för alla de vi mötte? Jag har svårt att släppa tankarna på det som hänt när jag nu skriver.

Glada går vi vidare och in i designbutiker där varorna lockar till inköp. Missa inte Pop Market som erbjuder extremt läcker och kitschig inredning. Antoine et Lilli en bit bort förflyttar en till en annan mycket speciellt värld med kläder och inredning. I dag ska vi dock gå ganska långt så till och med jag avstår från inköp för att slippa släpa på tunga kassar resten av dagen. Över bron igen och ut på Rue Alibert. Börjar bli hungriga, passerar Petite Cambodge, som ett par dagar senare förvandlades till ett slagfält. I dag var vi sugna på japanskt, så vi gick förbi för att nå den sushirestaurang jag läst om. Det blir mera om Paris, om Belleville, om bra restauranger och annat, men för i dag känns detta precis lagom och mina tankar går till alla de som aldrig fick hem sina anhöriga fredagen den 13 november. Var rädda om varandra!

IMG_9306.JPG

En av broarna över Canal St Martin

IMG_9314.JPG

En av många läckra små restauranger i området

IMG_9316.JPG

På väg in till Le Comptoir General

IMG_9320.JPG

Alla sorters utbud!

IMG_9328.JPG

Spännande utbud av alla slag!