Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ett helt annat Nice långt bortom turiststråken

Man behöver inte gå särskilt långt för att möta ett annat Nice än det som solar sig i Medelhavet eller de myllrande gatorna i Vielle Ville. I dag svänger vi upp på den lilla gatan bortom Hotel Negresco och gör vårt första stopp vid Musée Massena, en förtjusande byggnad som är omgiven av en vacker trädgård. Väl inne väntar vackra konstverk, antika möbler och på andra våningen får man inblick i Nice historia. Ett mycket intressant museum utan någon som helst trängsel. Tar en snabb kaffe på kafé och går i riktning mot den livfulla Rue Gambetta, men innan dess är dags för ett spännande stopp. Bara ett stenkast från Promenade des Anglais och alla turister hittar vi kyrkan Saint Pierre Arene. Kyrkan är fin, men det mest intressanta är kanske deras ”pere”, prästen Gil Florini som bland annat startat en lunchrestaurang med mycket bra priser så att också människor som är mindre bemedlade får möjlighet att äta en god lunch. Jag gissar att restaurangen främst vänder sig till lokalbefolkningen. En bit från kyrkan hittar vi den lilla butiken La Madone. Här säljs olika regionala produkter med ursprung från klostret och mest berömd har kanske prästen blivit för La Pastis de Nice, av många klassad som en av de bästa pastiser man kan tänka sig. Själv är jag ingen pastiskännare så jag avstår från att bedöma dess kvalitet.

Flanerar längs trevliga Rue Gambetta och känner att vi börjar bli hungriga. Doften från Bistro Gambetta är förförisk och här bjuds allsköns ljuva skaldjursrätter. Lovar att ingen blir besviken. Mätta och belåtna går vi i riktning mot stationen, stannar till på ett lite kafé där vi garanterat är de enda turisterna. Gott kaffe till en tredjedel av det pris vi brukar betala. Viker av på Avenue Thiers innan vi styr stegen ner i de eleganta gatorna i de kvarter som kallas Les Musciens. Här har de flesta gatorna namn efter berömda kompositörer som Rue Verdi, Rue Rossini eller Place Mozart. Stämningen känns speciell, kanske beroende på de vackra namnen och husfasaderna som bär spår av La Belle Epoque. Njuter av allt det vackra och i utkanten av dessa kvarter ligger hon, den ryskortodoxa katedralen, vacker som en saga. Under senhösten 2015 är kyrkan stängd för renovering, men alla ni som kommer senare – missa inte chansen att besöka denna storslagna katedral. Utsmyckningen är fantastiskt vacker med alla ikoner och med ett mycket speciellt ljusskimmer.

Går nu tillbaka längs några andra gator i riktning mot stationen och Jean Medicin. Ett virrvarr av spännande gator så långt från turister som man bara kan tänka sig i en stad som Nice. Små mysiga restauranger, kaféer och specialbutiker av alla slag. Vi stannar till i den trendioga och mycket speciella butiken BD fugue som ligger på Rue d´Angleterre. Hittade den första gången för ett par år sedan och nu har det blivit lite av en återvändare. Hälsas välkomna och byter några ord med den trevliga personalen. Vad är då detta? Jo, en bokhandel specialiserad bl. a på japansk manga, men också Tintin och ”vanliga” böcker, ett kafé med supergott kaffe. Hänger man vi kafédisken så hamnar man garanterat i en massa intressanta samtal med lokalbefolkningen. Tittar på klockan, det börjar bli sent och snart är det dags för middag på den nyfunna lilla pärlan Le Sejour Café. Bord måste bokas långt i förväg, stället är litet och alltid fullt. Väl där njuter vi av en måltid som förflyttar en till himmelriket. Eller vad sägs som husets gåsleverpaté, en torskrygg så färsk att den nästan fortfarande simmar, späda grönsaker och kvällens överraskningsdessert. Däremellan några små ”amuse bouche” – överraskningar. Svävande, ja faktiskt, så lätt och fin mat, går vi hemåt genom den ljumma oktobernatten.

IMG_8544.JPG

Utanför Musée Massena .- trädgården är förtjusande.

IMG_8547.JPG

Ögonfröjd i fönstret – stilig katt!

IMG_8556.JPG

La Madone – butiken som bl a säljer Pastis de Nice

IMG_8565.JPG

Kafé fjärran från turister och med gott kaffe till en tredjedel av "det vanliga" priset.

IMG_8581.JPG

Manga, Tintin, kaffe eller varför inte kläder – det mesta hittar m,an BD fugue!

IMG_8404.JPG

Ljuvlig dessert på Le Sejour Café.