Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Förförande måltider i Nice – mat som lyfter en till himmelska höjder

En kall och mörk vinterdag här hemma kan jag ibland blunda och känna smaken av soldränkta tomater från Marche aux Fleurs eller förnimma doften av olivoljan på Oliviera, en favorit i Nice. Matupplevelsen är en viktig del av resan och när det är möjligt köper jag alltid lokala och regionala produkter, har en extra resväska så att de kan följa med hem och förgylla vardagen. Har genom åren varit otaliga gånger i Nice och bland den uppsjö av restauranger som finns, 1250 stycken som rankas på TripAdvisor har jag några absoluta favoriter som jag vill dela med mig.

Redan när planet lyfter börjar jag tänka på skaldjuren och ostronen på Café de Turin. Skulle nästan kunna åka till Nice bara för att sitta på Turin, få in ett fat med crevtettes moyennes, ostron och den speciella lilla sjöborren orsins, de grova bröden och det iskalla vinet. Avsluta med husets förförande goda chokladmousse tillsammans med en noisette, Nice motsvarighet till Café Macchiato. Miljön och atmosfären är mycket speciell. Så har också Café de Turin funnits sedan 1908 och stället är öppet non- stop hela dagen och kvällen. Som kuriosa kan nämnas att de vann VM i ostron för ett par år sedan. Stoltheten över produkterna kan man inte ta miste på och jag känner mig välkommen när jag numera hälsas med kindpussar! För mig är Café de Turin ett lunchställe, men det är klart precis lika bra för middag.

När vi är inne på lunchställen vill jag lyfta fram en annan svårslagen favorit – Ruhl Plage. Att hänga på någon av ”plagerna” i Nice är en viktig del av vardags- och turistlivet. På de små strandrestaurangerna blandas businessklädda män och kvinnor med soldyrkande turister. Själva tillbringar vi så många timmar som väder och jobb tillåter på just Ruhl Plage, som grundades redan 1920 och kvinnan som i dag driver stället är barnbarn till grundaren. Fräscha blå- och vitrandiga parasoller, sköna vilstolar och så restaurangen med den förtjusande klassikern Salade Nicoise eller varför inte fisk, skaldjur, pasta eller dagens rätt.? Ett glas rosé och lyckan är fulländad. Kom tillbaka tidig kväll och avsluta dagen med en café noisette, till den får man en liten mycket god chokladmousse eller varför inte börja dagen med champagnefrukost på Ruhl Plage?

Så är det dags för middag och vart går vi då? Låt oss börja med La P´tite Cocotte, som betyder ”den lilla grytan” och många rätter serveras just i en liten gryta. Utsökt vackert. Restaurangen ligger i en liten gränd mitt i Vielle Ville och drivs av ett ungt par, Cédric (som bl a jobbat för Paul Bocuse) och Jessica. Atmosfären och stämningen är helt underbar. Köket har en provencalsk touch och bygger på lokala och regionala råvaror. Konceptet är en meny där man kan välja mellan tre förrätter, tre huvudrätter och tre desserter, allt av högsta kvalitet och trots att stället alltid är fullsatt så vilar ett lugn både över Le Chef och personalen. Avslappnad atmosfär och utsökt mat tillsammans med goda drycker får en att stanna kvar länge. Byta några ord med andra gäster och med personalen.

Oliviera är en annan favorit att återkomma till, ligger också i Vieux Nice. Här får man känslan av att kliva in i någons hem. Vid ena sidan av den lilla lokalen står madame vid grytorna och vi tas emot av monsieur, en passionerad man som brinner för lokala råvaror och olivoljor. Utanför Nice härskar han över sina olivodlingar, hans skötebarn. Som gäst får man smaka utsökta oljor och köp gärna några flaskor. Köket är provencalskt och råvarorna är så färska att det nästan känns som om vi plockar sallad, kronärtskockor, tomater, färska vitlök och kryddörter direkt i trädgården. Att sitta ute och äta i den lilla gränden får en att förflyttas till en annan tidsepok. Det känns nästan overkligt, så levande och så livfullt.

Till sist l´Aromat med en stjärna i Guide Michelin. Le Chef har ett förflutet hos bl. a Ducasse på Louis VI och nog märks det, vilken mat, vilket kök. Det nya franska köket när det är som bäst och jag är benägen att hålla med om beskrivningen ”Rivierans Juvel”. Glöm traditionella stjärnkrogar som Chantecler i Nice – detta är något helt annat. Avslappnad stämning där serveringen sköts av en enda person och köket tar stjärnkocken Mickaël Gracieux själv hand om. Han låter fantasin, kreativiteten blandas med föredömliga råvaror och maten är så vacker, så god med smakupplevelser som inte liknar något annat. Svävar hem på lätta fötter efter en kväll där alla sinnen tillfredsställts mer än vanligt.

Man måste boka bord på alla de middagsrestauranger jag nämnt – och i god tid sedan är det bara att njuta.

IMG_1611.JPG

Skaldjuren på Café de Turin – så goda!

IMG_1795.JPG

Salade Nicoise på Ruhl Plage

nice1.jpeg

Ruhl Plage 1920 – snart dags för 100-års jubileum

IMG_1922.JPG

La P´tite Cocotte – en underbar liten restaurang

IMG_1996.JPG

En alldeles fantastisk förrätt på l´Aromate