Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Gamla Nice med all sin charm och modern shopping på Jean Medicin – oslagbar kombination!

Skrivarkursen är i gång och inspirerar både oss ledare och deltagarna och jag fortsätter med några favoriter som man absolut inte får missa i Nice. Marché aux Fleurs må vara turistiskt, men ändå, så inspirerande. Nu är det oktober och utbudet skiljer sig en hel del från vårens och sommarens. Tempot är lugnare, men samma glada och uppsluppna stämning. Inspireras av inställning. Varje morgon tidigt till marknaden, plocka fram, sedan plocka ihop och alltid samma glädje. Det är nog det som kallas joie de vivre – livsglädje och sådan smittar! Stånden dignar av färska druvor, fikon och mandariner från regionen och allt är upplagt som små konstverk. Smaken annorlunda mot den vi känner härhemma, men så är också det mesta nyskördat och lokalt. Tipsar deltagarna om alla trevliga kaféer längs marknaden och även de på torget vid Palais de Justice är utmärkta för att inspireras i skrivarprocessen. Annars är mitt råd för Vielle Ville – promenera, gå gärna vilse (det är inte stort), le och öppna alla sinnen så får man några oförglömliga timmar i den gamla staden med sina vindlande gränder där gatornas namn står på både franska och nicois – det lokala språket som fortfarande talas av en del äldre. Själv tar jag mig helst fram utan vare sig karta eller någon form av GPS. En tjusning med att resa är just möten och att fråga om vägen kan leda till intressanta samtal.

Går över Cour Saleya, ut genom porten och möter det solbelysta havet – det lockar också ständigt. Stannar till och tittar in på det lilla galleriet som ligger, nästan vägg i vägg med porten. Här är ofta udda och roliga fotoutställningar. Styr nu stegen mot Place Massena, ett av de vackrare torg man kan se med sina statyer som lyses upp i mörkret och rakt fram finns Jean Medicin med all lockande shopping. In på Nespresso som ligger mitt emot Galerie Lafayettes. Gillar att besöka deras butiker och smaka på det nyaste kaffet. Palermo och Milano heter de två nya smakerna, båda goda så ett par rör får följa med hem. Lafayettes, shoppingtemplet, genomgår en omvandling som snart är avslutad. De stora ytorna håller på att ersättas av små exklusiva märkesbutiker. Fortfarande är det lite rörigt, men det blir nog mycket fint när det är klart i början av 2016. Går förbi Zara och H&M – de finns ju hemma, men tittar in i Promod, gillar deras kläder, provar skor på Minelli, en jacka på Morgan och snart är jag framme vid Etoile – en mycket trevlig galleria. Inspireras av möblerna på Habitat och undrar när deras butiker kommer till Sverige, provar dyra underkläder på Princess Tam Tam, lockas av alla söta barnkläder på Sergent Major, ja listan på trevliga butiker kan göras lång. Jean Medicin är sedan några år bilfri och spårvagnen, Nice stolthet, klingar hemtrevligt när man flanerar längs vägen. Här är det också kul att studera gatumodet, som framträder i alla dess skepnader.

Dags för ett litet mellanmål och en kaffe på alltid lika trevliga Café de Lyon, en hel del turister, men det håller stilen år ut och år in. Nu är jag snart framme vid Notre Dame och går in i dessa kvarter som är väsensskilda från de mer välkända platser som jag berättat om. Kommer mera om dessa kvarter i nästa inlägg, men ska man ägna den mesta tiden åt skrivande och är förhållandevis ny i Nice så är det mer än tillräckligt att utforska de favoriter jag berättat om.

IMG_8335.JPG

Skrivargänget är samlat för lektion på Ruhl Plage

IMG_8475.JPG

Utanför MAMAC

IMG_8632.JPG

Läckerheter på Marché aux Fleurs

IMG_8634.JPG

Färgkaskad på marknaden!

IMG_8622.JPG

Place Massena

IMG_8368.JPG

Lafayette har det mesta!