Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Köpenhamn må vara Danmarks drottning, men Helsingör är en lysande prinsessa!

Att ”tura” – det vill säga ta färjan mellan Helsingborg och Helsingör är en vanlig tradition för oss som bor i trakten. Överfarten tar bara 20 minuter – man kan äta och dricka något gott eller shoppa – godis -smink och naturligtvis öl – vin och sprit. En del åker bara fram och tillbaka utan att ens gå i land. Synd för Helsingör har mycket mer att erbjuda och är värt ett besök även för långväga gäster. Närmaste flygplats är Ängelholm/Helsingborg eller Köpenhamn.

Centrum är pittoreskt och mysigt och det finns många ställen där man kan ”hygge” sig -äta och dricka något gott. Missa inte smörrebröd – en dansk klassiker. Vill man smaka det danska moderna köket går man till Spiseriet och äter sig igen en helt suverän 7-rätters avsmakningsmeny. Marienlyst är ett klassiskt hotell med SPA – mer spännande är Madam Sprunck – här kan också äta gott och roa sig i baren kvällstid.

Helsingör bjuder på 3 attraktioner av världsklass – skyddade av UNESCO – Kronborg på promenadavstånd. Slut ögonen en stund och du känner Hamlets närvaro – glöm inte att gå ner i ”Kasematterna” – fängelsehålorna – här fryser nästan blodet till is och det är skönt att komma ut i solen igen. På vägen till Kronborg passerar man den nya spännande attraktionen – Kulturvarvet – suveränt ställe för möten och kultur av alla slag. I deras trevliga kafé äter och dricker man ekologiskt.

De andra världsattraktionerna ligger 10 minuters tågresa söderöver (lokaltåg som går ofta) – Louisana – konstmuseum och en arkitektonisk skapelse som man kan besöka hur ofta som helst – bra kafé med en hänförande utsikt över Sundet. Här händer mycket spännande och man träffar massor av människor från när och fjärran. Både kropp och själ berörs – konsten till själen och det trevliga kaféet till kroppslig njutning. Sedan är det Karen Blixen museet – huset där hon bodde när hon kom tillbaka från Afrika (vem har inte njutit av Mitt Afrika) – huset har inte ändrats ett enda dugg – till och med gardinerna hänger som ”baronessan” ville ha dem.

Tar man i stället tåget norrut möts man av den vidunderligt vackra själländska kusten och ett besök i Gillelje med sin levande fiskehamn är en upplevelse året runt – vinter som sommar.

IMG_9443.JPG

Klassisk mat på färjan – man får äta snabbt – överfarten tar bara 20 minuter! Eller får man "tura"!

IMG_9445.JPG

Vem kan motstå en Toblerone?

IMG_9448.JPG

Helsingörs pittoreska centrum med trevlig shopping!

IMG_9523.JPG

Nyaste attraktionen – Kulturvarvet – bjuder på spännande upplevelser för alla sinnen!

IMG_9466.JPG

Kronborgs slott blickar ut över Sundet!

IMG_9499.JPG

Louisiana – konstmuseum av världsklass!

IMG_9481.JPG

Njuter klassiska smörrebröd!

IMG_9483.JPG

Ännu ett – inte för att det behövs, men vem vill missa en klassiker som "pillede rejer"?