Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Lübeck – spännande Hansastad ett stenkast bort

I Lübeck, en förtjusande gammal Hansastad, är historiens vingslag påtagliga nästan överallt, i alla fall i ”Altstadt”. Hårt bombad under andra världskriget och gamla foton avslöjar ofattbara scener. Ruiner och sönderbombade hus. I dag märks ingenting med undantag för klockorna i vackra Marienkirche. De föll i bombningarna och ligger kvar på golvet för att vi aldrig ska glömma. Besöket gör mig omtumlad och berörd och det är skönt att gå ut, känna solens strålar och slå sig ner på Niedereggers trevliga kafé som har sin uteservering på Rådhustorget.

Det känns som att träda rakt in i sagans värld när man går Rådhustorget. Ett overkligt skimmer belyser de gamla husen. Stämningen är vänlig och vacker. Gågatan som angränsar till torget bjuder på trevlig och bra shopping och mitt emot Rådhuset tronar anrika Niedereggers Marsipanpalats, grundat 1806. Varje gång bjuder skyltfönstren på åskådarna på teman av de mest skilda slag. Inne i butiken kan man njuta av marsipan i alla dess former.

Är det säsong, det vill säga i juni så passa på att smaka specialiteten – der neue matjes – matjessill som inte alls liknar vår midsommarsill. Smakar mera som marinerad lax eller något sådant. Denna primör serveras överallt under säsongen. Kommer man i stället till Lübeck under våren är det sparrisfestivaler som gäller och sensommaren bjuder på motsvarande, men med kantareller. Varje primör måste firas. Brukar bo på trevliga Hotell Senator och när man än är där så erbjuds de mest skilda mat teman där aktuella primörer hyllas.

Längs floden Trave ligger flera trevliga ställen där man kan dricka en öl och även äta tyska specialiteter när de är som bäst. Utsikten över Salzspeicher de gamla saltlagerhusen på andra sidan är spännande. Lätt att blunda och föreställa sig livet under Hansatiden. Då och då passerar någon liten båt i långsam takt. Har man lust är det bara att hoppa på en turistbåt och åka ända ut till flodens mynning – Travemünde med bad- och nöjesliv.

Promenerar över bron och når Lübecks symbol framför alla andra – Holsteiner Tor från 1477. De står där fortfarande, pampiga och stiliga, en gång byggda som en maktsymbol för Hansastaden. Här finns ett trevligt litet museum som får en förflyttad till medeltiden (nästan i alla fall).

Nu har vi rört oss bland välkända turistsymboler – i nästa inlägg ska jag berätta lite mera om vad som finns utanför dessa.

IMG_2288_web.jpg

Välbekanta Holsteiner Tor från 1477

IMG_6325_web.jpg

Njuter av säsongens specialitet – "der neue matjes"

P1040529_web.jpg

Konstverk i marsipan

IMG_1783_web.jpg

Vackra gamla packhus vid floden Trave

IMG_6349_web.jpg

En drink med utsikt över floden och de gamla husen!