Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Marais – en svårslagen favorit i Paris

Marias, det forna träsket är sedan länge min absoluta favorit i Paris. Där finns numera en hel del turister, men den parisiska charmen är särskilt påtaglig just där. Vi börjar med Place de Vosges, av många ansedd som en av Paris mest romantiska platser. Tegelhusen som kantar torget är sagolikt vackra och det vilar ett speciellt ljus och skimmer runt dem. Victor Hugo är bara en av många berömdheter som bott där och i dag kan man besöka Musée Victor Hugo. Flera av husen omgärdas av arkader och här finns många gallerier och butiker, som bjuder på spännande upplevelser. Vi fortsätter fram till Rue de Turenne, slår oss ned på ett kafé som varit en favorit under flera år så vi överser med att det tycks ha blivit en favorit också för en del andra turister. Solen strålar och det är så varmt att jackorna får åka av. Efter en god café noisette är vi redo för att strosa vidare.

Det är just det man gör i Marias och jag tröttnar aldrig på de charmiga små affärerna. In i Mercier, en butik som säljer band i alla dess former och färger, knappar, garner och liknande. Den trevliga ägarinnan berättar att unga numera kommer i stora skaror. Hantverk har blivit ”inne” och populärt, kanske en avstressade del i tillvaron jämfört med all snabb teknik i vår omvärld. Ägnar en lång stund bara åt att njuta av atmosfären. In i några favoritbutiker som l´Occtiane där jag köper deras förträffliga handkrämer i lockande förpackningar, O & Co är ett måste med olivinköp, kryddor och tapenade. En ny favorit blir Palais de The där de ljuva dofterna och den strama japanskinspirerade inredningen gör mig lycklig. Aventurine erbjuder läckra designsmycken och överallt hittar man spännande kläder. En nyfunnen favorit i Paris (besökt deras butiker i London tidigare) är Uniqlo och jag har tur. Den nya kollektionen av Carine Roitfeld har precis släppts och jag gör några härliga fynd, som uppväger kassarnas tyngd när vi går vidare.

Marias är inte bara shopping, kaféer och restauranger. Här finns många trevliga museer. Musée Picasso är alltid lika spännande och ett besök på Carnavalet ger en bra inblick i Paris historia, inte minst när det gäller den franska revolutionen. Vill man andas in lite Sverige så ligger Svenska Institutet alldeles i närheten. Här är ofta trevliga utställningar och vi har varit med goda vänner och firat Lucia där, en tradition som återkommer årligen.

Nu börjar vi bli hungriga och lyckas få ett bord ute på en alldeles vanlig och mycket trevlig lokal bistro. Lunchvalet är enkelt. Husets gåslever terrin med diverse tillbehör och ett glas gott lokalt rödvin från karaff får oss att känna oss som parisare för en liten stund. Pratar med våra bordsgrannar, några ungdomar från Rom som är i Paris för att plugga franska och snart är vi inbegripna i en diskussion om hur olika städer Paris och Rom är och är överens om att båda är helt fantastiska.

Pigga och mätta beger vi oss till Marche des Enfants Rouge, Paris äldsta matmarknad med rötter i 1600-talet. Det är en upplevelse för alla sinnen och fullsatt på matställena som ligger runt stånden. Kul och lite annorlunda jämfört med många liknande marknader. Vet inte varför, men den får mig att tänka på Saluhallen i Santiago de Chile. Vi dröjer oss kvar rätt länge innan vi går till Rue Rosiers, en viktig gata i de judiska kvarteren. Fortfarande känner man sig skakad när man står utanför skolan och läser om hur barn och lärare deporterades under kriget och mina tankar går till boken och filmen, Sarahs Nyckel. Skakar av oss de lite dystra tankarna för Rue Rosiers är en mycket trevlig och livfull gata. Det är roligt att gå in i butiker för att inte tala om att ta en kopp te och dela på en bit paj hos Le Loir dans La Théirère. Ett mycket speciellt kafé och matställe som ger besökaren en känsla av att vara Alice i Underlandet. Svårt att beskriva, måste upplevas. Det börjar skymma och det är snart dags att gå tillbaka till hotellet, men innan dess måste vi smaka en liten minifalafel hos Chez Hanna, den bästa falafeln tycker jag. Mer än mätta går vi långsamt mot Île Saint Louis och njuter av den underbara Parisatmosfären. Det är något speciellt när skymningen lägger sig, himmeln med det mörkblå ljuset, alla förälskade par som får romantiken att blomstra. Hand i hand går vi över Seine och bara njuter.

IMG_9145.JPG

Ett av våra favoritkaféer i Marais

IMG_9148.JPG

Mercier med sina läckra band, knappar, garner mm.

IMG_9158.JPG

Uniqlo i Marais

IMG_9189.JPG

Marché des Enfants Rouges

IMG_9202.JPG

Paris lunch!

IMG_9226.JPG

Alltid mycket folk som köar utanför Chez Hanna.