Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Mat och passion – här är några av mina favoriter i Paris

Frankrike, matens högborg. Börjar man prata om råvaror och mat i Frankrike så kan samtalet fortsätta nästan hur länge som helst. Var köper man den bästa kycklingen, brödet, smöret eller grönsakerna? Ja, källan till samtal om råvaror och mat sinar aldrig. Utbudet är fantastiskt och att botanisera på en fransk grönsaksmarknad, i en vanlig mataffär, en ostbutik eller varför inte i ett patisseri får en snabbt att förflyttas till himmelska höjder. Inte bara i Paris utan i minsta lilla ort på landsbygden är maten och råvarorna otroligt viktiga för det mänskliga välbefinnandet. Mat skojar man inte bort. I Paris kan man naturligtvis bländas av Fauchon eller Heliard, lyxpalats för mat och har man aldrig varit där tidigare så är det ett måste för matälskare.

Utanför dessa berömda mattempel finns så mycket annat. Jag har redan skrivit om grönsaksmarknaden Marche des Enfants Rouge, Paris äldsta och en njutning för alla sinnen. Ett helt nytt matmarknadsfynd, eller kanske snarare affär, blev Maison Plisson som ligger i övre Marais, på Boulevard Beaumarchais, inte långt från det välkända designtemplet Merci. Jag blev helt betagen i denna läckra mataffär eller vad sägs om en ostavdelning med fler än 60 lokala och regionala ostar, köttavdelningen med extremt spännande utbud, kycklingar från Landes, Bresse, Gers och så vidare, brödavdelning, frukter, kryddor, choklader och andra läckerheter. Det mesta är ekologiskt. I anslutning till affären finns en underbar liten restaurang.

Nu över till några favoritrestauranger. Med tanke på att Paris har närmare 14 000 restauranger som finns listade på Trip Advisor så är det nästan omöjligt att välja några. Självklart kan man förflyttas till matkonsten absoluta topp och äta trestjärnig och har man några tusenlappar över så varför inte en meny på l´ Epicure, mat i världsklass och för närvarande rankad som nummer 1 i Paris! Om man nu inte har de pengarna och ändå vill njuta av en måltid som lyfter och ger upplevelser för öga och gom. Vart går man då? Det är tre middagsfavoriter som jag bara måste berätta om.

Först är det OKA, en fransk/brasiliansk liten restaurang, med tonvikt på liten (20 platser) som bjuder på ett mycket spännande och gott kök. Prisvärt eller vad sägs om en 8-rätters meny för 35 euro? Vinmenyn kostar lika mycket. Det blev kärlek vid första ögonblicket, ett helt fantastiskt ställe där maten förflyttar en till himmelriket. Den intima lokalen tillsammans med den trevliga personalen skapar en nära stämning. Vid ena sidan om oss satt ett par från Angola och vid den andra ett par som bodde i kvarteret. Inspirerande samtal om allt och ingenting tillsammans med en utsökt resa i kokkonstens värld skapar ett av de där minnena för livet. OKA blev ett sådant. Le Chef, Raphaêl Rego är född i Rio, utbildad i Frankrike, lagar fransk mat med en brasiliansk touche. Det är ett skådespel att se honom i det öppna köket och ibland steks maten över en öppen eld. Missa inte denna prisvärda pärla som ligger i utkanten av Montmartre, inte så långt från Sacré Coeur.

Så nästa lilla stjärna, helt åt motsatt håll, förbi Montparnasse, på en liten gata mitt emot vanliga bostadshus hittar man Bistrotters, en underbar restaurang som baserar sitt kök på lokala råvaror från Ile de France och vilken mat! Inleder med en lokal IPA och efter en amuse bouche följer följande läckerheter;”vegetable tart, beautiful local veggies from Ile-de-France on a nice potato crust”- ”cod filet, vegetables of the chef, sorrel sauce”- fisken så färsk att den nästan simmar- ”french toast of brioche, salted butter caramel sauce and crispy chocolate”. Stämningen lokal och turisterna få, helt klart en nybliven favorit.

Båda restaurangerna måste bokas mycket långt i förväg. OKA bokade vi ett par veckor innan resan och den enda möjligheten till bord var en torsdag kväll 22.30 – så om ni inte är nattugglor som vi – så måste man vara ute i väldigt god tid innan resan.

Ett annat mysigt ställe ligger i Marais, inte långt från Place de Vosges. L´Ange 20, en mer traditionell fransk bistro, alltid fullsatt, glad och livlig stämning, mycket god fransk mat. Husets gåslever är utsökt liksom ankbrösten, franska ostar och en mousse au chocolat. Här träffade vi ett mycket trevligt franska par, pratade EU, mat, viner, resor och en massa annat. Möten och mat i den bästa kombinationen. Jag skulle kunna räkna upp en lång rad med utsökta matställen, men stannar här för denna gång.

IMG_9257.JPG

Mysig stämning på Bistrotters

IMG_9103.JPG

Le Chêf i köket på OKA

IMG_9202.JPG

Husets gåslever – ett måste i Paris!

IMG_9266.JPG

Ord är överflödiga!

IMG_9246.JPG

Ostavdelningen på Maison Plisson