Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Paris i mitt hjärta – Belleville och några andra otroligt charmerande delar bortom den vanliga turismen

Paris fortsätter att leva och rädslan får inte hindra en från att uppleva livet. Visst berörs man av alla blomsterhaven som påminner om det som hänt, men det livsbejakande och romantiska Paris är fortfarande lika levande. Målet för dagen är Belleville och ett av Paris båda Chinatown.

Belleville betyder den vackra staden och det är inte svårt att förstå varför den begåvats med detta namn. Området är kuperat och höjdskillnaderna är jättestora. Tänker för mig själv att det måste vara otroligt jobbigt att cykla där och jag ser heller inte en enda cyklist. Om det sedan beror på höjdskillnaderna eller något annat låter jag vara osagt. Plötsligt säger min man – vänd dig om – och framför ögonen ser jag, långt borta i fjärran, Paris breda ut sig och krönas av Eiffeltornet. Bedövande vackert. Området är charmigt och här lever olika etniciteter och människor från de mest skilda kulturer sida vid sida. Vi promenerar längs Rue de Belleville, slinker in på ett kafé, pratar med ett par med ursprung i Nordafrika. Alltid lika intressant och utvecklande att möta människor från andra delar av vår värld. In och ut i små butiker som förflyttar en till all världens hörn. koreanskt, japanskt, kambodjanskt, iranskt, tunisiskt – ja listan kan göra hur lång som helst. Härliga kvarter och det är svårt att tänka sig att detta är samma stad som den vid Louvren eller Triumfbågen.

Under första hälften av 1900-talet bodde här många konstnärer och artister. Hyrorna var billiga och fortfarande är prisnivån betydligt lägre än på andra håll. Unga artister tog till sig hit på 1980-talet och det andas en bohemisk och konstnärlig touch över Belleville. Områdets största stjärna var Edith Piaff som lär ha fötts under gaslyktans sken på Rue de Belleville nummer 70. Klart vi måste dit, känna atmosfären och ta bilder. Lunch blir det på numera klassiska Le Vieux Belleville. Maten är suverän och vill man smaka på atmosfären från ett svunnet Paris så är det just hit man ska gå. För franska chansonsälskare, men också för andra. Vi nöjer oss dock med lunch och besöker sedan Musée Edith Piaf och får en inblick i denna karismatiska kvinnas liv, hennes makalösa karriär, men också tragiska privatliv.

Strosar vidare längs Rue de Belleville och snart märks det att vi kommit in i Chinatown. Alla skyltar med kinesiska skrivtecken, vilket betyder att vi inte begriper ett enda ord. Supermarketen doftar exakt som den gjorde senast vi var i Kina och själv fascineras jag av dofters betydelse och hur viktiga de är för att en viss stämning och atmosfär ska skapas. Te måste vi bara köpa med hem och vi kan heller inte motstå en kopp te ”a la modell Kina”. Stämningen känns exotisk och fjärran från det traditionella Paris. En liten smolk i glädjebägaren är alla prostituerade som står i korsningen Rue Belleville och Boulevard de Belleville, känns alltid lika trist att se även om man vet att det finns överallt. På den glada sidan är alla butiker som erbjuder varor från vitt skilda delar av Kina, många med riktigt fint hantverk.

Efter att ha inandats denna smältdegel med möten från all världens kulturer ska vi ta oss till den berömda kyrkogården Père Lachaise och vi har bestämt oss för att gå dit till fots. Promenerar genom den moderna och vackra Parc de Belleville som glöder av hösten alla vackra färger. Fortfarande så milt att unga par njuter av varandra och av en picknic i parken. Efter parken möter vi kvarter som får oss att tro att vi befinner oss i Nordafrika. Ménilmontant var, precis som Belleville, länge en egen kommun och blev tidigt ett område för immigranter såväl från franska landsbygden som från andra länder. Stora hyreshus blandas med charmiga kaféer och små barer, vi möter kvinnor i vackra afrikanska dresser och jag fascineras av denna fantastiska stad som är en outsinlig källa till nya upptäcker. En stark kaffe på ett litet kafé där jag garanterat är den enda kvinnan ger krafter att fortsätta vår jakt på den berömda kyrkogården.

Jag tar av mig jackan och är snart beredd på att ge upp, men så äntligen har vi hittat rätt. Här har många berömdheter fått sin sista vila. Edith Piaff, Maria Callas, Honoré de Balzac, Isadora Duncan, Chopin, ja listan kan göras hur lång som helst. Man skulle kunna tillbringa dagar på Père Lachaise. Själva nöjer vi oss med ett snabbt besök och stannar upp först vid Edith Piaffs grav och sedan vid Jim Morrisons. Den före detta Doorsångarens grav är inhägnad och på staketet sitter tusentals tuggade tuggummin. Ett något udda sätt att hedra en före detta idol på. Dags att ta Metron tillbaka. Klockan börjar bli mycket och vi är bjudna på middag hos goda vänner i Marais. Mat är viktigt för parisarna och i nästa blogginlägg ska jag berätta om några av våra favoritrestauranger.

IMG_9348.JPG

Rue de Belleville nr 70

IMG_9326.JPG

Här hittar man det mesta!

IMG_9343.JPG

Chinatown så långt ögat når!

IMG_9338.JPG

Spännande varuutbud överallt.

IMG_9359.JPG

Ménlimontant bjuder på intressanta miljöer och gott kaffe!