Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Samoa – människor, djur och natur i vänlig samverkan långt ute i Söderhavet!

Det tar bara ett par timmar att flyga från Tonga till Samoa men vi får ett helt extra dygn på köpet eftersom vi passerar datumgränsen – fascinerande. Det nya millenniet kom först till Tonga och sist till Samoa – så nära och ändå så långt borta.

Detsamma gäller de båda Ö- rikena – lika, men ändå olika. Hittills har jag varit i fyra Ö-riken i Söderhavet – och av dem är Fiji mest olikt – känns lite större – fler bilar – även om Apia, Samoas huvudstad ståtar med Söderhavets enda rödljus (enligt dem själva i alla fall) – tveksamt däremot om det behövs!? Bilarna är lätt räknade.

Vi landade en sen kväll, färd med en liten minibuss på kolsvarta vägar. Då och då såg vi starkt upplysta hus utan väggar. Det visar sig att nästan alla bor i egna hus av varierande storlek och de flesta saknar ytterväggar. Varför? Varmt och behagligt klimat gör väggar överflödiga. Vid häftiga regn och stormar kan man fälla för någon sorts presenningar. Hela familjen och släkten sover tillsammans- inte mycket privatliv här, men värme och närhet – ingen ensamhet.

Efter en härlig frukost hos Mika utforskar vi den lilla byn. Man måste vara varsam och inte störa de religiösa ceremonierna. Majoriteten är kristna, men det finns fortfarande ett starkt inslag av spiritism. Byborna hälsar vänligt på oss. Här finns en kyrka, en liten affär som mera har karaktär av en kiosk, några hus och så djuren. Hästar, kor, grisar, höns och hundar strövar fritt – alla i vänlig samklang med varandra. Öppna hus, vänliga människor, snälla djur och naturens överflöd- ja här är det lätt att trivas!

P1030375_web.jpg

Bygatan i Maninoa – ingen större trängsel!

P1030372_web.jpg

En söt liten gris njuter stilla liv i byn!

P1030376_web.jpg

Så en häst som betar friskt grönt gräs – inga ensilage här inte!

P1030383_web.jpg

De förförande vackra Söderhavet -återigen alldeles egna stränder – varmt och lagom salt hav!

P1030401_web.jpg

Maten hos Mika – oslagbart Söderhavskök!