Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Skagen – hav, sand, sol och romantik

Det vilar ett romantiskt skimmer över Skagen och det känns som att kliva rakt in i en Skagenmålning. Jag kan nästan se Marie Kröyer och Anna Ancher i sina vackra långa vita klänningar vandra längs stranden i solnedgången. Ljuset är speciellt och det är inte svårt att förstå varför Skagen lockade massor av konstnärer i slutet av 1800-talet och en lång bit in på 1900-talet. Det finns något förförande över Skagen, i dess positiva mening. Perfekt för en långhelg och höstens stillhet där är minst lika mysig som högsommarens vimmel.

Själva Skagen med sina 8 000 invånare är lika betagande charmig som ett vykort. De blekgula husen med den vita kanten högst upp på taket är karakteristiska. Charmiga små affärer, mysiga kaféer och ”kroer” bjuder en välkommen. Missa för all del inte Bröndums där Skagenmålarna höll till och där man än en gång känner sig närvarande i det förflutna. Att efter en god lunch dricka sitt kaffe i den förtjusande trädgården är underbart. Skagen är ett eldorado för den som tilltalas av Skagen målarna. Michael och Anna Anchers hem är öppet för besökare och här finns också ett trevligt litet museum, som ger en inblick i konstnärernas liv. En av mina absoluta favoriter bland konstmuseer är utan tvekan Skagens Museum. Det är svårt att med ord förklara den speciella atmosfären och jag blir lika berörd varje gång jag är där.

Lika berörande fast på ett helt annat sätt är Kustmuseet i Skagen. Här kan man se hur de fattiga fiskarna levde och man blir också varse hur många liv det vackra havet har tagit. Havet är påtagligt överallt i Skagen och att sitta nere vid hamnen, se alla havsfåglar, fiskebåtarna och känna doften av hav är underbart. Slå sig ner på någon av de många restauranger som finns där och njuta pinfärsk fisk är nästan ett måste när man är i Skagen. När vi nu är inne på havet så får man naturligtvis inte missa Grenen, Jyllands nordligaste spets. Här möts Kattegatt och Skagerack och i fjärran skymtar man mängder av stora lastfartyg på väg någonstans. Vill man inte promenera ända ut till den vackra fyren så kan man åka en sorts ”tåg”, Sandormen som tar en längst ut på spetsen.

Själv har jag hittat en ny favorit i Skagen, Gl Skagen som egentligen utgör en del av Skagen, men ändå ligger helt för sig själv som en egen liten by. Sanddynerna och klitterna tycks oändliga och utsikten över Nordsjön är minst sagt betagande. Senast bodde vi på förtjusande Ruths Hotel som verkligen ger en upplevelse utöver det vanliga. Här finns en exklusiv gourmetrestaurang, men också ett betydligt mer prisvärt brasseri – båda mycket bra.

Sanddynerna är fascinerande och den vandrande sanddynen Råbjerg Mile räknas faktiskt som en alldeles äkta öken. Sanden tar och sanden ger och det är spännande att besöka St Laurenti kyrkan, byggd på 1300-talen, men stängd från 1756 just för att sanden var på väg att begrava kyrkan. I dag är det nästan bara tornet som syns. Naturens krafter är mäktiga och nog känns de påtagliga uppe på Jyllands Nordligaste spets. Jag måste snart tillbaka till Skagen.

P1000815.JPG

Grenen där de båda haven möts – Kattegatt och Skagerack – fascinerande för man kan faktiskt se det med blotta ögat.

P1000859.JPG

Strand och hav överallt!

P1000788.JPG

Strövtåg i Gl Skagen

P1000794.JPG

Fascinerande landskap i Gl Skagen

P1000831.JPG

Bröndums får man bara inte missa.