Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Sofia – en gömd pärla som berör!

Jag älskar långresor, men tycker också mycket om kortare ”break” då och då. Några intensiva dagar med nya intryck, upplevelser och möten både utvecklar och berör.

En lite bortglömd pärla är Sofia – inte långt hemifrån – ett par timmar och man träder in i en rätt annorlunda värld. För egen del blev det ”kärlek vid första ögonkastet”. Det vilar ett romantiskt skimmer över Sofia. Det kan låta konstigt, men så kändes det. Är det kanske den milda lite svaga gatubelysingen, alla vackra historiska byggnader, tystnaden? När man går på huvudgatan Vitosha Boulevard känns tempot lugnt och det är svårt att föreställa sig att man befinner sig i en centraleuropeisk miljonstad. Gatan kantas av små affärer, trevliga kiosker och mysiga kaféer. Folk talar lågmält och då och då kommer en spårvagn förbi. Spårvagnarna är utmärkta när man tar sig runt i Sofia.

Slår oss ner på Green Deli Café och får snart sällskap av Alexandur och Emilya – ett ungt par som intresserat undrar var ifrån vi kommer. Vi börjar prata om den ekonomiska krisen som slagit hårt mot Bulgarien. Båda pluggar på universitetet, men det är svårt att få jobb även om man är välutbildad. Många unga söker sig till andra EU länder, men de båda har bestämt sig för att stanna och bidra till den framtida utveckingen. Alltid lika givande och lärorikt att möta människor från andra kulturer.

Överallt ser man små kiosker – i en del säljs tidningar, i andra kan man köpa kaffe att värma sig med. Det är råkallt och lite grått. men jag gillar det. Vi strosar längs loppmarknaden nära katedralen. Här hittar man ”allt” – massor av gamla saker från Sovjettiden, men också ikoner och annat. Så är det dags att gå in i den pampiga katedralen med namnet Alexander Nevskij. Bulgarisk – ortodoxa präster i långa svarta kåpor och med den speciella huvudbonaden fladdrar förbi. Väl ute slår mig samma känsla igen, tystad och stillhet trots att det är fredag eftermiddag.

Går mot hotellet och i parken utanför har det samlats massor av människor. Schackspelande män, tysta och koncentrerade, några andra spelar musik och lampornas svaga och mjuka ljus ramar in det hela. En speciell känsla.

Historiska byggnader finns i mängder och det är svårt att lyfta fram någon speciell, men St Georg kyrkan med anor från 300-talet får man inte missa. Köpcentra där man kan shoppa det mesta. Själv föredrar jag de små intressanta affärerna som man hittar på de små sidogatorna. Saluhallen är ett måste och det bjuds läckerheter som finns hemma, men också mycket som känns främmande. Museer, trevliga restauranger och en riktig höjdare var Il Viaggio, italienskt. Här vi hade en oförglömlig kväll. Framåt midnatt kom grappaflaskorna fram och tillsammans med några andra gäster blev det grappaprovning!

Sofia, en stad som berör och påverkar – jag kommer tillbaka!

P1000933 - Kopia.JPG

Spårvagnar på Vitosha Boulevard

P1000953.JPG

En av många trevliga små kiosker – en kaffe kanske?

P1000965.JPG

Den pampiga Alexander Nevskji Katedralen.

P1000973 - Kopia.JPG

Vad står det här? Inte lätt att läsa!

P1010002 - Kopia.JPG

St Georg kyrkan med anor från 300-talet.

P1000976.JPG

Saluhallen bjuder på något gott för alla smaker.