Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Sommar i Alperna – paragliding, sommarrodel, ridning eller varför inte skidåkning?

Efter att ha vandrat några dagar i strålande solsken är vi lite sugna på att göra något annat. Vad kan man då göra i Stubaital på sommaren? Ja, egentligen hur mycket som helst. I dag ska vi testa sommarrodel. Solen strålar och det får absolut inte regna för då är rodelbanan inte öppen. Blir svårt att bromsa och riskerna är för stora, men vädergudarna är oss fortsatt nådiga. Kör ut bilden från garaget, tänk att vi inte rört den på flera dagar! Fantastiskt, men nu kör vi några kilometer till Mieders. Upp med liften till 1600 meters höjd och så i de små rodlarna – wow vilken fart, är lite kusligt, men väldigt kul. Lite hisnande upplevelsen som att åka berg- och- dalbana på Tivoli eller Liseberg. Mitt sällskap tycker nog att jag bromsar rätt mycket, men så har banan 40 kurvor och är nästan 3 kilometer lång, Österrikes längsta rodelbana, sägs det. Superroligt är det och det ska jag göra om.

Efter rodelfärden är vi hungriga och tar lunch på mysiga Dorfkrug. I dag blir det ”käsebrot” som sköljs ner av en iskall öl. Perfekt ”after-rodel” mat. Från byn går ett förtjusande litet bergståg in till Innsbruck och vi tänkte ta en tur i dag. Är en trivsam känsla att sätta sig i en av vagnarna på det lilla tåget som inte alls är till för turister utan det är lokalbefolkningen som åker där. Gymnasister, folk på väg till och från sina jobb, andra som kanske ska in till Innsbruck för att shoppa, träffa vänner eller vad vet jag. Så startar tåget och idyllen kan inte vara mer fulländad. I dag tänkte vi inte åka hela vägen in till den stora staden utan vi hoppar av i Mutters, en idyllisk liten bergsby. Vad ska vi göra där? Ja, just ingenting, bara vara som man säger. Tar en kaffe på ett mysigt kafé, strosar runt och byter några ord med ett trevligt par, tittar på Alpkorna innan det är dags att ta tåget tillbaka.

Paragliding, fantastiskt, fascinerande och en upplevelse av att vara ett med universum. Hänförande. Var kan man prova på det? Jo, i Neustift, en bit in i dalen och ännu en liten idyll. Här finns lite mer nöjesliv och kanske är det lite ”glassigare”, fler turister. Tar Serlesliften upp till toppen där mycket duktiga, trevliga och erfarna instruktörer väntar. Tillsammans med någon av dem bjuds man på sitt livs färd. Det kostar ca 100 euro att få sväva fritt som en fågel. Vill man nu inte testa paragliding kan man i stället vandra och avsluta med god lunch på den mysiga restaurangen som ligger på toppen. God mat, utsökt kaffe tillsammans med en hänförande utsikt, vad mer kan man begära?

Efter några härligt aktiva timmar lockar kanske en ridtur och man kan hyra häst i byn. Här finns fina ridvägar där man möter en och en annan vandrare och hör kornas bjällror lite då och då. Kroppen ömmar och det är underbart att avsluta dagen i hotellets Spa, mjuka upp trötta muskler i den ena bastun nyttigare än den andra och sedan en simtur i poolen. I dag har vi verkligen gjort skäl för den utsökta middagen och John Blund kommer ovanligt fort i kväll.

Det är många som kommer till Stubaital för sommarskidåkning på Geltecherbahn. Själv är jag ingen slalomfantast, men nog är det speciellt och mycket läckert att vara mitt bland snö en stekande het julidag. Pass på solen där uppe – det är lätt att bränna sig. Vi lämnar det lite mörka och dystra längst in i dalen, kör förbi det vackra vattenfallen, Krimml. Stannar till och lyssnar på det öronbedövande ljudet och jag låter mig hänföras av naturens kraft. Överallt ser vi de fridsamma vi alpkorna med sin bjällror, några getter och stillheten är fulländad. Alpveckan börjar lida mot sitt slut, snart dags att köra norrut igen, men vi är snart tillbaka!

IMG_4814.JPG

Redo för att kasta mig utför rodelbanan i Mieders!

IMG_4828.JPG

Fascinerande syn – alla som svävar som fåglar i luften.

IMG_2545.JPG

Fler som är nyfikna på vattenfallen!

IMG_4933.JPG

En solstol på en bergstopp – kan det bli bättre?

P1020949.JPG

Det idylliska lilla bergståget.