Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vintersvep i Europa – börjar med Tammerfors!

Genom mitt jobb (forskning kring ledarskap och organisationer) har jag fått förmånen att resa till platser som jag nog aldrig annars kommit i kontakt med. Besöker sjukhus, träffar ledningen och har fått se ett otal kliniker och akutmottagningar. Är oändligt tacksam för alla dessa erfarenheter runt om i vår värld. Jag har träffat människor jag annars aldrig skulle ha mött och fått lära mig hur olika vi kan hantera precis samma situationer.

Blir ofta hembjuden till någon av våra värdar och det är otroligt lärorikt. bara att komma in i ett privat hem någon helt annanstans i värden. Så blev det också i Tammerfors då en av cheferna vid sjukhuset bjöd hem oss. Att sitta i deras vackra hus, beläget vid stranden av den isbelagda sjön Näsijärvi, äta finska specialiteter och få höra om livet i Finland gav en nästan overklig sagostämning. Efterkrigstiden – vilka annorlunda erfarenheter där den finska sisun verkligen behövdes!

När jag reser med jobbprojekt försöker jag alltid ta mig extra tid för att hinna se de olika platserna och träffa människor. Det berikar, lär och utvecklar. Vinter i Tammerfors – iskallt – snö och med en mycket speciell stämning. Längs Tavastgatan myllrar det av trevliga kaféer och barer. Livfulla – mycket prat och en härlig värme som kontrast till den krispiga iskylan utanför dörren. Med tanke på att yttertemperaturen visade minus 16 grader så behövdes många värmande stopp, kaffe, varm choklad och ett glas varmt vin tinade upp frusna kroppar.

Tammerfors är Finlands tredje största stad med ett stort universitet och då universitetssjukhuset som vi besökte. Min erfarenhet är att universitetsstäder ofta för med sig, inte bara barer och uteställen, utan även en massa bra kaféer och restauranger. Tammerfors är inget undantag och vill man prova en storslagen matupplevelse så är middag på restaurang Nasinneula ett tips. Högt upp i det roterande utsiktstornet. Missa heller inte Fazer Food Service. Vem har inte minnen med Fazers gröna kulor (har själv aldrig gillat dem) eller med deras mintchoklad (utsökt däremot). Matkonceptet känns fräscht och modernt. Shopping finns i mängder och Tammerfors har precis som Helsingfors ett Stockmann (lite av Finlands NK) – men det finns betydligt mera spännande ställen som t ex Verkaranta i den före detta fabriksbyggnaden nere vid floden. Här hittar man spännande hantverk och konst. Ett annat tips är Tallipiha med trevliga kaféer, små butiker och mycket annat.

P1070509.JPG

Den vackra Gamla Kyrkan i Tammerfors.

P1070507.JPG

Iskyla och vinterstämning i centrum.

P1070498.JPG

I bakgrunden ser man Verkaranta som verkligen är värt ett besök!

P1070503.JPG

Många vackra gamla byggnader i Tammerfors – här teatern.