Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

”Winter break” i Tallin – annorlunda och ändå så nära!

Tallin ligger bara ett stenkast bort. En dryg timme med flyg från Köpenhamn och vips landar man i en lite annorlunda värld än den här hemma. Själv föredrar jag vissa platser på vintern. Tallin är en sådan. ”Off season”, inga turister, inte en massa gatuförsäljare och framförallt lätt att komma i kontakt med människor som lever och bor i landet.

Vad gör man en vinter weekend i Tallin? Här finns massor att se och det historiska centrat är förtjusande med sina vackra gamla hus i underbara färger, förtrollande gränder där man känner sig förflyttad långt tillbaka. Rådhustorget omgivet av spännande byggnader och som kronan på verket själva Rådhuset. Ett besök där får en att förflyttas långt tillbaka i tiden och det svenska inflytandet sveper över mycket. En av mina favoritsysselsättningar är att hänga på kafé, titta på människor, prata, lyssna och låta sig beröras. Tallins historia är brokig och det finns många sår och vilka berörande samtal och möten vi fick. De får följa med mig hem och ligger långt inne i mitt hjärta. Café Anglais är ett mysigt kafé vid Rådhustorget och andra trevliga ställen är Café Amore – bara namnet är ju inbjudande – eller Café Josephine som får en att förflyttas till 30-talet.

Gamla Stan (Vanalinn) är förtjusande med alla fina gamla hus, vart och ett med sin speciella prägel. De flesta är tjusigt renoverade, men det finns också hus där renovering pågår och andra som ännu väntar på sin ansiktslyftning. Nöjen, barer och trevliga matställen finns i mängder. En oförglömlig upplevelse är en middag på Raaskaeva 16!

Shoppingcentra och här som i många andra liknande städer har den finska varuhuset Stockman sin självklara plats. Roligare shopping hittar man i de små gränderna – ett exempel är designaffären 4 rooms – ett annat Bogaspott som rymmer keramikverkstad, butik och kafé. Kul är också att botanisera i de små marknadsstånden där man kan köpa stickade tröjor, vantar och mycket annat.

PICT1509_web.jpg

Det pampiga rådhuset!

PICT1507_web.jpg

Spännande små ställen dyker upp där man minst anar det.

PICT1524_web - Kopia.jpg

Kul att botanisera bland marknadsstånden!

PICT1520_web.jpg

Bra shopping i vackra omgivningar!

PICT1523_web.jpg

Moderna köpcentra möter en här och var!