Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Andlig och lekamlig spis i Köpenhamn – några museer med mycket bra brunch

Själv tycker jag att det är kul att kombinera museibesök, konst, kultur eller något annat med en riktigt god lunch. Köpenhamn bjuder på flera bra ställen och här är några favoriter.

Ny Carlsberg Glyptotek, i folkmun Glyptoteket, är en utsökt vacker byggnad, nästan vägg i vägg med Tivoli. Museet bjuder på vackra konstverk sedan tidernas begynnelse, antiken med bland annat grekisk och romersk konst, franskt och danskt måleri och ofta även någon separatutställning. För närvarande pågår en utställning med verk av bland andra Monet, Manet, Van Gogh och många flera. Miljön är högtidlig och lite elegant. När det andliga fått sitt kan man njuta en underbart god brunch i Vinterträdgården. Miljön är avkopplande och mycket vacker och maten är en fröjd både för gommen och ögat. Man måste vara minst två för att beställa brunchen som serveras på vars en bricka och de små korvarna och äggröran i en liten läcker form. Till kan man ta ett glas bubbel, kaffe eller juice. Vill man nu inte äta en hel brunch så erbjuds flera goda smårätter och bakverk.

Det räcker väl med en brunch per dag, men det tar inte många minuter att promenera till Nationalmuseum, ett fantastiskt trevligt museum med en oslagbar brunch (dock en aning dyrare, men här är det å andra sidan gratis inträde). Bara uppläggningen är värd ett besök och innehållet himmelskt. Eller vad sägs om små korvar, bacon, ägg, pastej, lax, kålsallader, ostar och en massa andra godsaker innan det är dags att avsluta med minibakverk och efterrätter. Stämningen är mera avslappnad och inramas av glada barn som tidigt lär sig att uppskatta museibesök. Dansk historia så klart, men också mycket annat. Just nu pågår en mycket intressant utställning om ”de vita bussarna”. Utställningen har förlängts och avslutas den 28 mars – om ni har möjligheter så se den! Lite mera lättsam är utställningen om den sägenomspunne Absalon.

Brunch serveras enbart på helger, men båda caféerna erbjuder god ”frokost” – lunch – även på vardagar. Glöm inte att boka bord!

Ett stenkast från Nationalmuseet, på den vackra Slotsholmen (granne med Christiansborg), hittar man Thorvaldsens museum, helt tillägnad den kände danske skulptören Bertel Thorvaldsen. En storslagen och på många sätt en magisk miljö som förflyttar en långt in i konstens värld. Thorvaldsens har inte något eget kafé men på andra sidan gatan hittar man ett av Köpenhamns mest berömda smörrebrödställen, Canal Caféen. Här befinner vi oss på klassisk dansk mark. Restaurangen grundades 1852 och man kan läsa om dess spännande historia när man är på plats. Ända fram till 1960-talet fick kvinnor enbart komma dit i sällskap med en man. Som väl är blåser det andra och nya vindar sedan dess och i dag går det alldeles utmärkt att beställa ljuva smörrebröd, öl och kanske en dansk snaps, även som ensam kvinna.

IMG_1993.JPG

Brunch med bubbel på Glyptoteket i Köpenhamn

IMG_1996.JPG

Man njuter av maten med denna vackra vy i fonden – Vinterträdgården!

IMG_2003.JPG

Redo för Nationalmuseet som bjuder på många upplevelser av olika slag.

IMG_2009.JPG

Thorvaldsens blir nästa stopp!

IMG_9201.JPG

Avslutar med utsökta smörrebröd på Canal Caféen