Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Att bo på ett ”mas” i Provence – en njutning för alla sinnen

Landat i Nice, för vilken gång i ordningen vet jag inte. Solen strålar från en klarblå himmel och efter en liten stund sitter vi i bilen på väg mot Mas de Mougins, en pärla en liten bit från bedårande vackra Mougins. Att tillbringa några dagar på ett provencalskt ”mas” är en underbar upplevelse. Hur ska man beskriva ett ”mas”? Ja, det är inte ett hotell och heller inte en lägenhet utan mera som ”bed and breakfast”. Vi har bott några gånger på olika charmiga små ”mas” i Provence och nu är vi tillbaka till en favorit där vi tillbringade några fina dagar förra sommaren. Ringer på klockan, porten öppnar sig och som i trollslag befinner man sig i en magisk värld. Trafiken och kustlivet känns fjärran trots att detta förtjusande ställe bara ligger tjugo minuter från det livfulla strandlivet. Vi hälsas varmt välkomna av Delphine och Jean-Philippe, de trevliga och omtänksamma ägarna. Återseendets glädje och när vi går in i vårt fina rum, så provencalskt som det bara kan vara, så känner vi oss hemma.

Nytt för i år är att den fina poolen har fått saltvatten och så fort vi installerat oss hoppar jag i för en simtur. Huden blir len och mjuk och man känner sig som barn på nytt. Cikadornas ljud, doften av kryddor och lavendel, solen och en violblå himmel får vardagen att förflytta sig långt bort. Livskvalitet av allra bästa slag. Mas de Mougins har fem förtjusande rum, alla med AC, och det känns som att man har sitt alldeles egna hus med en privat pool, trädgård och härliga inre och yttre rum för att slappna av och bara vara. Parasoll och stora vackra träd skänker skugga under dagens varmaste timmar och kvällarna är så ljumma som bara en natt i södern kan vara.

En fördel med att bo på så här är att man träffar trevliga människor från hela världen vid frukosten. Ja, frukosten skulle kunna vara värd ett eget inlägg eller vad sägs om hemlagad quiche, fougasse, hallonkakor, madeleinekakor och andra godsaker. Franska ostar, skinka och korvar, fruktsallad, ena dagen med färska vita persikor och mango, en annan med färsk ananas, den tredje med jordgubbar osv. Franska bröd, croissanter, pain au chocolat, ja allt. Vi sitter runt ett långbord i behaglig skugga och småpratar med tre par från London. De ska på en väns bröllop och med är även deras lilla baby. Ett par andra morgnar är det Karl och hans fru, båda från München och ett par från Washington som berättar om sin vardag och vi om vår. Världen samlad i trevligt småprat om allt ifrån fotboll till brexit. Själv älskar jag sådana möten, en del blir vänner tack vare sociala medier och andra flyger bara snabbt förbi i ens liv.

Det här stället har ett utmärkt läge om man vill utforska det bedårande vackra Provence. Mougins är som hämtad ur en saga där husen klättrar upp på bergstoppen och det kommer mera om denna lilla by. Nice med shopping, strandliv och mycket annat är en halvtimme bort, Cannes ännu närmare och i en radie på ca en timme öppnar sig ett pärlband av de mest förtrollande små provencalska byar. Ofta slappar vi en stund vid poolen på förmiddagen innan vi tar bilen och ger oss på utfärd. I morgon ska vi testa att ta bussen till Cannes som ligger 20 minuter bort, men just dröjer vi oss kvar vid poolen ännu en stund.

IMG_4383.JPG

Den ljuvliga saltvattenspoolen – som gör ens hud så len och mjuk!

IMG_6867.JPG

Njuter provencalsk frukost med alla tänkbara läckerheter!

IMG_7167.JPG

Själva byn Mougins bjuder inte bara på underbara gamla hus utan också en förförande vacker blomsterprakt!

IMG_6896.JPG

En liten bit från vårt "mas" möter vi detta bedövande vackra landskap!

IMG_6800.JPG

Tillbaka på vårt "mas" och njuter en stund svalkan i vårt rum!

IMG_7219.JPG

Ett dopp i poolen innan middagen är ett måste!