Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Barcelona – Montjuic med Olympiabyn, Barcelonapaviljongen och mycket annat

Drar från gardinerna och blickar ut över en klarblå himmel och en strålande sol. Snabbt ner för att frukost. Själv har jag blivit mycket förtjust i det katalanska sättet att fixa smörgåsarna. Gnida brödskivan med en halv färsk tomat, lite salt, olivolja och sedan en skiva av någon av alla ljuvliga spanska skinkor, korvar eller varför inte en skiva Monte Enebro ost. Jag lovar, detta är utsökt gott och vi har också fått det som en liten förrätt på en restaurang. I dag är vi redo för Montjuic och alla sevärdheter där. Tar den förträffliga tunnelbanan till Plaza España, ett storslaget och elegant torg som byggdes till Världsutställningen 1929. Vi har valt att vara spänstiga och promenerar upp till toppen, men vill man så kan man ta någon av de utmärkta linbanorna upp till toppen. Spännande och vackert.

Det första museet vi möter är Caixa Forum, ett fascinerande ställe som bjuder på konstutställningar, musik, restaurang och mycket annat. När vi är där pågår bland annat en mycket intressant utställning om faraoner och djur i antika Egypten. Efter någon timme ger vi oss ut i det glittrande solskenet och promenerar upp mot toppen och Kastellet. Montjuic har, som så mycket annat i Barcelona, en lång och intressant historia. Man har funnit iberiska lämningar där från 300-talet f.Kr. Historien har alltså varit lång och ibland blodig då det 173 meter höga berget tjänat som försvarsbefästning, men efter Världsutställningen 1929 har funktionen varit en helt annan. OS 1992 hölls i den vackra Olympiastadion och i anslutning till denna ligger Olympiamuseet. Stolt svensk när man ser J – O Waldners racket! Här uppe ligger även Barcelonas racing bana. Ronnie Peterson lär ha banrekordet. Efter en allvarlig olycka 1975 togs den ur bruk. Vi håller oss på toppen en stund innan nedfärden där vackra byggnader samsas med en strålande utsikt över staden.

Nästa stopp blir Poble Espnayol, en kulturby som visar Spaniens kultur från dess olika regioner. Även denna byggdes och färdigställdes lagom till Världsutställningen. Vi har området nästan för oss själva och njuter av apelsinträd, spanska torg och gator, utställningar av olika slag bland annat med verk av självaste Picasso. Ja, här bjuds på det mesta och vi avslutar med en Cortado i skuggan av apelsinträden och det vinter. Ofattbart. Det liknar mera en fin sommardag hemma i Sverige,

Promenerar vidare ner för berget till sista stoppet på Montjuic, Barcelonapaviljongen, ritad av van der Rohe är en fantastisk arkitektonisk skapelse. Det var den tyska utställningshallen under Världsutställningen 1929 och betraktas som ett av de finaste exemplen av modernismen med sina enkla rena former och den öppna planlösningen. Framför byggnaden ligger en förtjusande parkanläggning med vackra fontäner. Här hittar vi Messi, skämt åsido, men vi ser hans dubbelgångare kicka boll med sina barn.

Nu har vi insupit en massa kultur och bestämmer oss för att ta metron ner till havet och någon av de långa vackra stränderna. Ingen badar, men det råder en livfull och härlig atmosfär längs havsbandet. Vi strosar fram till småbåtshamnen Port Vell och ser horder av folk som vandrar över till Maremàgnum, ett gigantiskt köpcentra som rymmer det mesta. Nu är stora köpcentra inte en favorit så vi promenerar i stället runt kajen och tittar på alla tjusiga båtar. Solen börjar gå ned och det är dags att dricka en god öl någonstans. Vi sätter oss på Carabela Café och när vi ser livbojen med texten Mölle Hamn så känner vi oss nästan hemmastadda. Ett livfullt ställe och snart är vi inbegripna i en intressant diskussion om fotboll. Det räcker att man säger Ibra och att vi också kommer från Skåne och så är samtalet igång. Passionen för olika lag blottas snabbt. Njuter och berusas av stämningen och upplivade går vi mot hotellet för att göra oss redo för kvällens middag. I nästa blogginlägg kommer några restaurang och bartips.

IMG_0340.JPG

Poble Espanyol ger en spännande inblick i Spaniens kultur.

P1030806.JPG

Ståtligt – Olympiastadion i Barcelona!

image1.jpeg

Här har vi det – J O Waldners rack som han hade i sin hand då han vann OS Guld 1992 i Barcelona!

IMG_0355.JPG

Eleganta Plaza Espana

IMG_0394.JPG

Färja på väg!

IMG_4253.JPG

Carabela Café med en välbekant livboj – hur har den hamnat där?

IMG_0349.JPG

Barcelonapaviljongen – ett mästerverk!