Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Belgrad – spännande – annorlunda och synnerligen prisvärt

Våren nalkas, reslusten ökar och medan man väntar på sommarresan så varför inte ta en weekend i Belgrad? Själva gjorde vi några dagars stop over där när vi var på en av våra många bilresor i Europa. Vi kom från Prag och blev bra mycket senare än vi någonsin anat. Det hade redan börjat mörkna när vi körde in i Serbien och ingen risk för trafikstockningar, tvärtom var det ganska ödsligt. Klockan närmade sig 23-tiden när vi äntligen nådde huvudstaden. Frågan var: hur skulle vi hitta Hotel President? Skulle vi möta några hjälpsamma människor som talade engelska? Som så ofta förr så kom alla fördomar på skam och ett förtjusande par berättade tydligt och klart precis hur vi skulle köra.

Checkade in på Hotel President, ett av de mera spektakulära hotell jag bott på. Alla rum har ett stort porträtt av någon ledare som Stalin, Lenin eller Hitler. Vi hamnade i Leninsviten och nog kändes det mycket märkligt att sluta ögonen på natten under Lenins blick. Hjälpsamheten och ett mycket vänligt bemötande fortsatte. Vi var hungriga, hade inte ätit middag, men inga problem. Hotellet ringde till den förtjusande restaurangen Frans och visst kunde vi få middag. Vilket ställe – tänk att sitta ute halv tolv i den ljumma natten och erbjudas allt! Den trevliga personalen bjöd oss på vinprovning och vi fick en oförglömlig kväll tillsammans med en massa glada människor. Det första beviset på Belgrads omtalade nattliv.

Efter frukost är det dags att utforska staden. Skojade och sa – här träffar vi nog inte några ungdomar som de vi mötte i Rom och som guidade oss runt! Vad hände? Vi hade precis kollat på en liten grönsaksmarknad, stod och tittade på kartan, när en ung kille kom fram och började prata. Han pluggade på Tekniska Högskolan i Belgrad och blev extremt intresserad när han hörde att vi kom från Sverige. Inte minst av Volvo och när jag berättade att jag jobbat mycket med deras ledning tidigare så blev han vår självklare ciceron i Belgrad.

Huvudgatan, Knez Mihailova, är en väldigt trevlig gågata. Här hittar man flera stora affärskedjor, men även mera traditionella butiker. En modern och fräsch gata som också rymmer kaféer och restauranger (en del med turistvarningsflagg). Centrum är väldigt trevligt och det går att göra en hel del shoppingfynd. Klockan är mycket och vi börjar bli sugna på lunch.

Inte så långt från gågator och shopping ligger den förtjusande stadsdelen Dorcol, med några av Belgrads äldsta hus. Charmigt, pittoreskt, men inte alls turisttillrättalagt. En multikulturell stadsdel med mysiga små butiker, bagerier (pekara) och en helt underbar fransk-italiensk restaurang, Casa Nova. Det är varmt, vi sitter ute och träffar ett mycket trevligt par som bor inte så långt därifrån. Han arbetar med design och hon inom it- världen. Vi dröjer oss kvar länge, sippar på iskallt rosévin och insuper den underbara atmosfären. Återvänder till city och shoppar vidare innan det är dags att klä om för kvällens middag som blir på Casa Nova. Vi kände att vi ville prova mera av deras utsökta mat och jag lovar, vi blev inte besvikna. Nattlivet är sent och det finns massor av bra och livfulla barer där man kan fortsätta, till exempel Radionica Bar som ligger i Docrol. Vi tar taxi hem till hotellet och somnar ovaggade nedanför Lenins porträtt. Det blir mer Belgrad i nästa blogginlägg.

P1010054.JPG

Utanför Hotell President – redo att utforska Belgrad.

P1010051.JPG

Sova under Lenins porträtt – ???

P1010058.JPG

En av många trevliga små grönsaksmarknader!

P1010073.JPG

Gågatan!

P1010082.JPG

Njuter på härliga Casa Nova

P1010081.JPG

Dorcol – en mycket charmig stadsdel