Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Berlin – historien viskar i varje gathörn och varje vrå

Berlin är en extremt spännande stad. Jag har varit här flera gånger och fascineras mer och mer för varje gång. Här finns lyxen, här finns flärden, här finns det mångkulturella, det dekadenta med mörka klubbar, det bohemiska, det intellektuella och det kulturella Berlin för att nämna några av de aspekter som gör Berlin till en extremt intressant stad. Allt detta lockar, men det som nog attraherar mig allra mest är historiens vingslag som fångar Berlin, ibland i en ljus och vacker slöja, men många gånger i en mörk, ja kolsvart tung filt.

Trettiotalet med förföljelse av oliktänkande och framförallt av den judiska befolkningen märks på många platser i Berlin. Det är inte bara Förintelsemuseet eller Gedänkstätte utan på så många olika i platser i Berlin. Ett besök i Nya synagogan i Mitte, totalförstörd 1938, numera återuppbyggd och välbevakad av beväpnade vakter, gör en starkt berörd. Att komma in på Otto Weidt museet på en av gårdarna i Hackescher Höfe ger en kalla kårar i hela kroppen och mitt emot ligger Anne Frank utställningen. Efter dessa besök känner vi att vi måste ha en kaffe, prata men också skingra tankarna. Efter en god kopp kaffe och ”berliner” (en sorts flottyrmunkar) är vi redo att fortsätta dagens upptäcktsfärd i Mitte. Vi har inte gått många steg förrän vi ser dem, metallplattorna på trottoaren, försedda med texter som att här bodde XX som deporterades 1937 och aldrig återvände. Man kommer liksom inte riktigt från att historien är där överallt. Fortsätter ut på Unter den Linden och imponeras av allra vackra och storslagna byggnader. Stannar till hos boquinisterna utanför Humboldt Universitet och imponeras. Detta universitet har fått fram inte mindre än 29 Nobelpristagare. Korsar gatan och där är den igen, den mörka delen av en i dag helt underbar stad. Bebelplatz där nazisterna iscensatte ett av många bokbål, 1933. Oliktänkande var farligt och skulle kväsas, men tack och lov stundar numera helt andra tider.

Bredvid Domen ligger DDR museet och nu är vi inne på en annan del av vår nutidshistoria. Det kalla krigets dagar. Intressant att se hur livet gestaltade sig i det forna öst och det som främst slår en var just intoleransen mot allt som var oliktänkande och individualism. Muséet vid Check Point Charlie, den forna gränsövergången mellan Västberlin och Östberlin är ännu ett skakande minnesmärke.

1930-talet, förföljelser, de båda världskrigen, kalla kriget – ja trots dessa skakande minnesmärken, så påtagliga överallt i Berlin, så är Berlin ingen dyster stad. Tvärtom, livsbejakande, glad, tolerant och öppen. En stad fylld av mysiga kaféer, restauranger, konstgallerier, underbara butiker där man hittar allt, kulturell mångfald, fantastiska konstmuseer, ståtliga byggnader och sist men inte minst – underbara och öppna människor som bidrar till inspirerande möten. I nästa inlägg berättar jag om några favoriter – butiker restauranger, kaféer och barer i Mitte.

 

img_3592-kopia                      img_3607-kopia

Hackescher Höfe – Otto Schindlmuseet                         Utanför DDR museet

 

 

img_3612-kopia              img_3621-kopia

Den vackra Domen längs Unter den Linden          Humboldt Universitetet och Boquinisterna

 

img_3637-kopia            img_3625-kopia

Gendarmenmarkt med sina vackra kyrkor          Ett sorgligt stycke historia – bokbålen 1933 – just här!