Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Berlin Mitte – shopping, kaféer, barer och restauranger – mina favoriter

Det är med kluvna känslor som jag skriver detta inlägg. Bara några dagar efter vi lämnat Berlin inträffade det avskyvärda dådet mot julmarknaden mitt i Berlins hjärta. Kusligt och ofattbart och jag får ”deja vu” eftersom vi lämnade Paris en vecka innan dådet mot Bataclan och flera andra ställen där förra hösten. Men jag vill anamma det budskap som sprids, att stå upp tillsammans och att inte låta rädslan hindra oss från att leva. Själv kommer jag att fortsätta att resa, en passion som utvecklar och berikar mitt liv.

Så därför vill jag berätta om några av mina favoriter i Mitte. Låt oss börja med shoppingen som bara är så läcker och så bra. Smågatorna runt Weinmesterstrasse, dels i riktning mot Prenzlauerberg och dels ner mot Hackescher Höfe, erbjuder de mest lockande små butiker man kan tänka sig. Här finns de mera traditionella lyxmärkena, billigare varianter som Uniqlo, COS, H & M, men också utsökta och lite mera udda små affärer. Området är fyllt av ”pop- up stores” och en del kan därför vara utbytta om några månader. Denna gång botaniserade jag i en helt underbar affär med strumpor, alltifrån japanska sockar till ljuva strumpbyxor, allt kompletterat med läckra skor och badprodukter från Tahiti. För att inte tala om kaffebutiken på Schönhausser Strasse där man kan stanna hur länge som helst. Hela den gatan är fylld av underbara designaffärer. Handskaffären på Rosenthaler Str, Walimisim, erbjuder inte enbart handskar utan en mix av second hand och nytt – handskar, scarfs, skor, minibilar och mycket annat. Jag gillar den trevliga blandningen av varor som man ser mycket av i dessa kvarter. Pärlaffären i närheten av Hackescher Höfe är en annan oemotståndlig affär och den som gillar att botanisera bland viner får inte missa den trevliga vinhandeln, Barrio Weine.

Efter några timmar in och ut i de mest lockande butiker av allehanda slag behöver benen vila på något trevligt kafé. Det vimlar av trivsamma kaféer där man också kan äta en lättare sallad, en smörgås eller något liknande för att stilla den värsta hungern. Det är svårt att välja, men det är två ställen som jag absolut inte vill missa. Trevliga Kafé Mitte på Weinmeisterstrasse är fräscht, trendigt och alltid fullsatt. Stämningen är livfull, glad och inspirerande och under sommarhalvåret sjuder uteserveringen av liv. Lika livfullt, men med mörka lokaler som för tankarna till ett Berlin för länge sedan, är Café Cinema. Inrökta, och för den som önskar finns ett mysigt rökrum med darrande stearinljus, alltid fullsatt, men icke rökare har också gott om plats. Supergott kaffe, men också starkare varor. När vi är inne på starkare drycker ligger det en kneipe eller en ölbar i varje gathörn (nästan). Den som föredrar ett glas vin kan prova goda viner på någon vinbar. En återkommande favorit är Muret la Barba på Rosenthaler Strasse. Utsökta italienska viner, suverän stämning och mycket trevlig personal. Är man hungrig så varför inte njuta av parmesanost, mortadella eller något annat gott. Det finns oändligt många nattliga barer i Berlin. Den som gillar lite udda ställen med en fantastisk och mycket speciell atmosfär får inte missa Absinthdepot Berlin som ligger på Weinmeisterstrasse. Man bör dock inte vara allergisk mot rök för här bolmas det en hel del medan samtalen flödar över ett glas absint. Inga andra drycker serveras. Utbudet av absint är däremot gigantiskt och vi fick lära oss att den mytomspunna dryckens hemland är Schweiz.

Efter shopping, luncher och kanske ett glas vin känner vi att det är dags för middag. Själva älskar vi vietnamesisk mat och vill man hålla reskassan nere är det ett perfekt val. Samarbetet mellan forna Östberlin och Nordvietnam var intensivt och det finns många bra vietnamesiska restauranger. Madami har ett fantastiskt kök med tonvikt på Hanoiköket. Supergott, alltid fullsatt, bord måste bokas. Chen Che Teahouse är en annan favorit där man kan man dricka te, men också äta underbart god mat och njuta av en miljö och dofter som för tankarna till Vietnam. Förtjusande personal, romantisk stämning som på något sätt fångar upp kolonialtiden (känns det som) och detta är det enda ställe där jag kunna dricka vietnamesiskt kaffe som smakar precis som det jag fått i Vietnam. Även här är bordsbokning kvällstid ett måste. Sist men inte minst, klassiska Monsieur Vuong på Alter Schönhauser Str. Alltid fullsatt, en helt fantastisk stämning, makalöst god mat och synnerligen prisvärt. Här kan man inte boka bord, men att stå utanför och vänta är garanterat väldigt kul med inspirerande samtal där vi får veta och lära så mycket nytt om Berlin, denna underbara stad.

 

                

Utanför Monsieur Vong                                           Absinth Depot förflyttar en till 20-talet

 

            

Marcus Brau – en av många ölbarer                    Rene la Barba

 

 

           

Vietnamesiskt kaffe på Chen Che                       Café Cinema