Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Berlin uppklädd i sin magiska julskrud

Berlin är en stad som fascinerar och berör. Jag har varit här på olika ”stop over” åtskilliga gånger och det finns alltid nya saker att upptäcka i denna extremt spännande stad. Dock är det första gången som jag är i Berlin under december månad och staden är som ett enda stort jullandskap eller en tomteverkstad. Jag vet inte hur man bäst ska beskriva Berlin iklädd sin glittrande advents- och julskrud. Som en snödrottning? En varm och glad Tomte eller som glittrande tingel och tangel? Kanske som något mitt emellan. Själv är jag inte direkt någon julmarknadsälskare, men den på Gendermenmarkt är vacker, inte minst beroende på att torget i sig är en skönhet. Torget räknas som ett av Berlins vackraste med Konserthuset, Tyska Kyrkan och den Franska Kyrkan och just nu är det förvandlat till ett enda stort jullandskap. Roligt att botanisera där en stund innan vi går upp till Unter den Linden och promenerar mot julmarknaden på Alexanderplatz. Mindre storslagen, mindre lyxig, men väl värd ett besök. Glüwein, kanderade äpplen och pepparkakor bjuds ut i nästan varje marknadsstånd oavsett på vilken marknad man än befinner sig och det finns en uppsjö av julmarknader i Berlin.

För egen del fascineras jag mera över alla vackra julgranar som lyser upp nästan hela Berlin. Så lär också julgranen i sin mera moderna tappning ha sitt ursprung i Tyskland och ögat bjuds på de mest hänförande och vackra granar och julskyltningarna i alla affärer, på kaféer, barer och restauranger är en fröjd för ögat. Det börjar bli dags för lunch och vi går till Casa Camper, vårt suveränt trevliga hotell i Mitte. Här erbjuds nämligen en god lunch uppe i hotellets skybar. Det är bara att välja, sallader, sandwich, godis, kalla och varma drycker (alkoholfria) i en superläcker lokal och till detta en magisk utsikt över Berlins takåsar. Bäst av allt, det ingår i rumspriset. Sallad, lite ost och ett glas vin och vi är redo att fortsätta turen i ett julklätt Berlin. Vi befinner oss i Mitte, ett stenkast från Hackesche Höfe. Låt oss gå dit säger jag, det vore kul att se hur man möter julen på dessa små gårdar med sin brokiga historia. Vi blir inte besvikna. Här tycks nästan varje gård möta julen med dekorationer utifrån sitt speciella tema och ett besök kan verkligen rekommenderas. Tittar på klockan, dags att ta U-Bahn till gamla västdelen och kolla julskyltningen där.

Hoppar av vid Wittenberg Platz och flanerar längs Kurfürstendamm och de andra affärsgatorna. Julskyltningen är storslagen, magisk, vacker och det är ett sant nöje att stanna vid olika skyltfönster och känna barnasinnet från skyltsöndagen återkomma. Så viker vi av och strax är vi framme vid KaDeWe, pärlan och juvelen framför alla andra varuhus i Berlin och dekorationerna är väl i klass med både Harrods och Selfridges i London eller Macys och Bloomingdale´s i New York. Njutning för alla sinnen att betrakta allt från juveler till leksaker innan vi går till favoriten framför alla andra, mattavdelningen. Älskar att botanisera bland allsköns läckerheter och en del matprodukter packas in i vackra paket och ska bli julklappar snart hemma i Sverige. Snart dags att ta tåget tillbaka till Mitte och kvällens middag, men innan dess blir det självklart ett glas champagne på en av KaDeWe´s många champagnebarer. Även om Berlin tycks njuta i sin julskrud finns det så mycket annat som lockar och ropar. Mera om detta i nästa blogginlägg!

img_3569-kopia                           img_3470-kopia

En av många julgranar – Hackescher Höfte                        Julskyltning i en liten skoaffär

 

 

 

img_3492-kopia                       img_3546-kopia

Julmarknaden på Alexander Platz                                Käthe Wohlfart erbjuder utsökta julprydnader

 

img_3646-kopia                 img_3650-kopia

 

Storslagen julskyltning på KaDeWe                       Magiska dresser i skyltfönstret!

 

 

img_3474

 

Glöggbutik i Berlin Mitte