Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Bland vindlande gränder, kyrkor och underbara kaféer i Vence

Vence, en medeltida skönhet, omgiven av en ringmur med välbevarade portar, belägen på en kulle mitt i det betagande vackra provencalska landskapet. Trots att tätorten är ganska liten, hela kommunen har kring 20 000 invånare, så bjuder den på så mycket. Vindlande medeltida små gränder, romarlämningar, vackra kyrkor och friskt porlande vatten som man dricka från någon av de många fontänerna. Vi promenerar längs huvudgatan som är prydd med glada vimplar i trikolorens färger.

Får syn på en liten trappa som leder upp mellan de gamla husen och den gör oss nyfikna. Klokt val att gå upp för här stöter vi på Chapelle des Pénitents Blancs, med anor från 1600-talet. Kommer i samspråk med en trevlig kvinna som delger oss historien bakom detta vackra kapell. Numera är det säte för konstutställningar. Vi går in och en alldeles speciell känsla kommer över mig, tystnaden, de rena vita väggarna och den vackra konsten. Ut i solskenet igen, passerar en spännande modern konstinstallation, bestående av ett par kor (inte levande) mitt i en trädgård. I en annan leker några barn och vi går i långsam takt mot centrum. Den klassiska provencalska marknaden har sitt säte mitt i centrum (den stora marknaden är på onsdagar). Stånden frestar med allsköns läckerheter, frukter, bär, grönsaker, oliver, getostar, bröd – ja nästan allt ätbart och det får mig att tänka på Peter Mayles klassiker, Ett år i Provence. Köper ljuvliga bigarråer, sköljer dem i en av källorna innan vi sätter oss på muren och blickar ut över det vackra landskapet. Det här är livskvalitet.

Tittar på klockan, dags för besök på något av alla de förtjusande kaféer som finns här. Vi gör stopp på Café Palanque, njuter av en kaffe och kollar på det livfulla och glada folklivet. En liten bit därifrån finns det flera andra trevliga kaféer, alla fulla med folk, men vi tänkte vara lite kulturella och se mera innan vi slår oss ner för att testa nästa kafé. Vi ska söka upp Cathédrale de Vence, byggd kring 1000-talet, men här finns också stenblock från Romarriket. Kyrkan är väldigt vacker, blekt gul och en mörkare nyans på tornet där den gyllene Madonnan blickar ut på oss. Torget är en skönhet i sig och en bit bort tronar det fina Rådhuset, målat i en provencalsk palett av ockra, terrakotta och den lite mörka gröna färgen. Själv är jag helt betagen i den provencalska färgskalan på såväl hus som himmel och landskap.

Här hittar vi vårt favoritkafé, Coffea. Det drivs av ett ungt par och är man chokladälskare så har man hamnat, om inte i himmelriket, så nästan. Praliner, chokladkakor, andra kakor, allt av yppersta kvalitet. Livet ska njutas så det blir några läckra studentfoder, åtminstone är de snarlika de jag kan köpa i Lund med det namnet. Studentfoder lär härstamma från Tyskland då fattiga studenter mättade sig med lite choklad, mycket nötter och russin. Säkert en energikick av det slag som nu i stället olika energidrycker ger.

Det börjar bli dags att ta oss ”hem” till Nice. Sista bussen går snart och denna gång hamnar vi på snabbuss i dubbel bemärkelse. Den gör betydligt färre stopp och den kör fort, men en knapp timme senare hoppar vi av i Nice, snabbt till hotellet för en dusch och klädbyte innan vi beger oss ut i kvällsvimlet.

IMG_4867.JPG

Utanför Chapelle des Pénitents Blancs

IMG_4919.JPG

Gigantiska kakor/ muffins på Café Palanque – dock bara för dekoration men små mini finns – utsökt goda.

IMG_4935.JPG

Den vackra katedralen.

IMG_4882.JPG

På väg mot en av många utsiktsplatser.

IMG_4949.JPG

Det trevliga paret som har underbara Café Coffea – vårt favoritkafé i Vence.