Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Buss från Nice till en provencalsk dröm – Vence

I dag är det dags att testa de franska regionalbussana och ta en tur till Vence. Bussen avgår i närheten av Hotel Meridien, inte så långt från Promenade des Anglais i Nice. Jämfört med allmänna kommunikationer härhemma är det nästan löjeväckande billigt, 1.50 euro för en bussresa som tar en timme och tjugo minuter. Otroligt prisvärt. Bussarna hemma på Bjärehalvön mellan Torekov och Båstad är sällan ens halvfulla, men här strömmar det på folk i en strid ström. Vilken tur att vi fick sittplats! Stopp på flera platser längs vägen innan vi efter en dryg timme är framme vid dagens mål, Vence en av många provencalska pärlor.

Jag har varit i Vence tidigare för att besöka Chapelle du Rosaire, ett katolskt kapell, uppfört av arkitekten Perret och smyckat av Matisse. Ett mästerverk, betagande med sina rena enkla linjer, underskönt belägen i utkanten av Vence. Hoppar av bussen vid ändhållplatsen som ligger bara några minuters promenad från centrum. Vi tänkte inleda dagen med att återse det vackra Chapelle du Rosaire, också kallat Matissekapellet, men först en kopp kaffe. Hittar ett trevligt lokalt kafé längs vägen och där kommer vi i samspråk med två flickor i nedre tonåren, berättar lite om Sverige och de återgäldar med att prata om skolan i Vence. Dags att fortsätta och turen tar väl en dryg halvtimme. Vi går förbi den ena trädgården vackrare än den andra och bara en gång blir vi osäkra på vägen. Frågar ett ungt par som passerar och de pekar och visar. Jag säger till min man, ditåt är det, och då vänder tjejen sig om, och på småländska frågar hon, är ni svenskar? Vi pratar länge om hur det är att bo i Vence, stillheten och lugnet, vill man ha hålligångliv så får man ner till kusten.

Vence är en förtjusande medeltida stad med vindlande gränder, vackra hus i mjuka ockratoner smyckat med pastell, kyrkor och fina fontäner med kristallklart dricksvatten och alls inte lika full av turister som den mera välkända grannbyn, St Paul de Vence. Här råder hemtrevligt lugn, många mysiga små butiker, kaféer och restauranger. Får syn på en italienska liten restaurang vid torget, Chez Romano, hittar ett ledigt bord, slår oss ner och vilket lyckokast detta visade sig vara. Vi beställer en sallad, en flaska iskallt rosévin och snart är vi inbegripna i samtal med en massa trevliga människor. Det är byns urmakare, en yngre man som lunchar där med sin hund. Hunden erbjuds inte bara vatten utan får också en liten skål med köttbitar, inte konstigt att detta är de bådas stamställe. Så sitter där ett trevligt franskt par och sist men inte minst pratar vi länge med ett isländskt par. De bor halva året i Vence och berättar om byns historia, den varma stämningen, alla trevliga och öppna människor. Kallt på vintern, men förtjusande vårar och somrar och de säger att vi har hamnat på Vence absolut bästa restaurang. Vi har visserligen bara provat denna enda, men det är svårt att säga emot. Romano är italienare, gift med en fransyska, serverar utsökt italiensk mat, goda viner och sist men inte minst, skapar en varm och inbjudande stämning. Vi dröjer oss kvar länge, beställer in en bit gorgonzola, innan vi avslutar med en espresso. Säger hej då till våra nyfunna vänner och ger oss ut för att utforska det medeltida gamla centrat. Vi har inte gått många steg förrän vi blir stående framför en av byns många fontäner. Plopp, så har en hund hoppat i för att söka svalka och jag får också en lätt dusch. Skrattar och byter några ord med hundägaren.

Romarlämningar, kultur och konst överallt och jag som är författare överraskas än en gång av att hitta trevliga boklådor i små franska orter. I denna by finns i alla fall minst två stycken. Botaniserar, njuter och förstår varför bokläsandet fortfarande är stort i Frankrike. Dags för en kaffe och i nästa inlägg ska jag bland annat berätta om några underbara kaféer, medeltida gränder och en del annat.

IMG_4993.JPG

Framme i Vence – vid busshållplatsen

IMG_4974.JPG

Chapelle du Rosaire – betagande vackert

IMG_4962.JPG

Underbara hus och mysiga gator

IMG_4912.JPG

Med Romano utanför den trevliga restaurangen

IMG_4897.JPG

En av de trevliga små bokhandlarna i Vence