Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

En provencalsk pärla – Tourettes – sur – Loup

Kör genom ett provencalskt landskap när det som allra vackrast – eller
förresten – det ju lika vackert när man än kommer. Våren med blommande mimosa och mandelträd, hösten med vinets färger överallt och även vintern, men nu är det sommar. Varje år är jag lika betagen av ockrafärgerna när de skiftar från havregult till gyllene, från olivgrönt till gråtoner, blommande blå lavendel, rosa rosor – ja det är magiskt. Det är tidig morgon, nja för oss i alla fall. Efter en underbar frukost på ”vårt” kära Mas de Mougins är vi på väg för en liten utfärd i det ljuva provencalska landskapet. Tänkte botanisera bland små, mindre välkända byar och först ut är förtjusande Tourettes – sur – Loup. I fjärran ser vi den lilla medeltida byn, högt uppe på en klippa. Dessa små byar är nästan overkligt pittoreska där de vilar i sagans skimmer. Kullerstensgator, vindlande gränder, den härliga provencalska dialekten hörs överallt även om den blandas upp av en del andra språk, de ljuva dofterna av lavendel, timjan, rosmarin, ljuset, rosorna, ja jag blir alldeles hänförd. Blundar för en sekund, njuter och känner mig förflyttad till medeltiden. Kikar upp och ser hus som byggdes på 900-talet och fortfarande är bebodda. Tala om hållbarhet. Det är magiskt och Tourettes – sur-Loup med sin drygt 2500 invånare är en av de äldsta städerna i Provence.

Slår oss ner på ett kafé på det lilla torget och förundras över att vi bara
är en knapp halvtimme från ett annat liv – Medelhavet med sol, bad och ett sjudande folkliv, turister, shopping och lyx. Ja, man kan handla även här. Flera mysiga butiker och Cat & Rose läckra utbud av inredning är svår att motstå. Att dottern dessutom talar bra svenska förenklar eventuella inköp. Mataffärer, torghandel, bageri, slaktare, ja här skulle jag kunna bo! Kikar in i ytterligare ett par butiker, tittar ut över de makalöst vackra landskapet och känner att det börjar bli dags för lunch. Byn bjuder på flera mycket bra restauranger och Clovis kan ståta med en stjärna Guide Michelin. Andra som får en lycklig är Le Cinq som innehas av Stefan, ja precis lika svensk som namnet säger. Atmosfären är underbar liksom köket är lockande. Dessvärre är Le Cinq enbart öppet kvällstid så besöket där får vänta. Våra ögon faller på Chez l´Ami Paul och vilken lunch. Provencalskt kök när det är som bäst. Till blir det så klart ett glas iskallt rosévin. Glada och mätta går vi vidare i de vindlande små gränderna. Lugnet och stillheten är påtaglig samtidigt som det är en mycket levande liten stad eller by. Tourettes sur Loup kallas Violet Village och violen har än i en dag en särskilt plats. Blomman har till och med en egen festival i mars. Himlen över Tourettes har begåvats med en alldeles speciell violblå nyans.

Många konstnärer har slagit sig ner i byn och vi tittar in hos krukmakare, i gallerier och konstverkstäder. Rådhuset är inrymt i det förtjusande medeltida slottet Château Villneuve, som ligger på det lilla torget som bär samma namn. Får syn på en extremt mysig vinbar Cave Tastevin mitt i byn och klart vi måste botanisera bland det fina utbudet en stund innan vi ska köra ”hemåt”. Här kan man också prova olika viner och hela stället är inbjudande och lockar till inköp. Jag måste medge att jag blivit både förförd och betagen av denna charmiga lilla by och i tanken börjar jag redan planera för nästa besök.

image1.jpeg

Ljuvligt kök hos Chez Paul

image1-1.jpeg

Cinq – svenskägd pärla i Tourettes – sur – Loup – menyn planeras efter dagens bästa råvaror!!

image1-2.jpeg

Bedårande utsikt från Le Cave som har ett underbart vinutbud!

image1-3.jpeg

Lite av Cat &Rose lockande utbud – lägg till detta – en mycket trevlig ägare som talar svenska!

image1-4.jpeg

Förtjusande vindlande gränder