Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Favoritrestauranger i Nice – gamla och nya – lyfter en till himmelska höjder

Tillbaka i Nice. För vilken gång i ordningen vet jag knappast, det är en stad som alltid lockar, berusar och berör. Nu är det dags för en ny skrivarkurs som Annsofie och jag håller i. Framme i Nice som än en gång bjuder på strålande sol, azurblått hav, ljuva provencalska dofter, vacker utsikt, liv och rörelse. Känner man staden finns det också många stilla oaser utan en enda turist. En författarkurs i Nice ger inspiration och skaparglädje och även denna gång har vi en spännande och härlig grupp blivande författare med oss.

Frankrike och god mat är nära sammanflätade sedan länge och i Nice finns många pärlor, men också en del turistfällor. Jag tänkte dela med mig några av mina favoriter. I går provade vi en nyfunnen favorit. Jag var där med jobb i höstas och föll handlöst för denna lilla pärla, Le Sejour Café. Bord måste bokas i god tid och bekräftas per telefon dagen före. Lokalen är intim, stämningen tät och avslappnad och vilken mat. Inleder med en fois gras de canard som smälter i munnen och min mans laxtartar är lika fantastisk. Ett litet glas lokalt vitt vin får ackompanjera förrätten. Ja, jag vet att man helst ska ha ett sötare vin till fois gras, men jag föredrar ett torrt vitt vin. Till huvudrätt, en av oss väljer dorade, den goda vita Medelhavsfisken och den andra risotto med färsk hummer. Lika perfekt och till detta ett provencalskt rödvin. Försöker alltid dricka de lokala vinerna, ofta gifter de sig bäst med det lokala köket. Till dessert delar vi på en av husets specialiteter, det vill säga en tallrik med alla deras desserter. Efter den underbara middagen lotsas vi av den trevliga ägaren tvärs över gatan till Chez Julie som ägs av hennes dotter. Vi njuter av vars ett glas utsökt vin samtidigt som vi blir inbegripna i ett trevligt samtal om Nice, om Sverige och mycket annat. Chez Julie lockar också med en rad spännande maträtter och besöket gav mersmak så dit gåt vi nästa gång. Bredvid Le Sejour Café driver nästa familjemedlem, nämligen sonen, Le Petit Café som vi inte hann prova denna gång, men med de erfarenheterna vi har från de båda andra restaurangerna inom familjen så är det ett måste att testa den nästa gång vi är i Nice. Ut i den ljumma natten och ingen av oss har det minsta lust att lägga sig så vi promenerar längs havet till gamla Nice där det finns flera mycket trevliga musikbarer.

En annan helt nyfunnen, mycket bra och mycket läcker, liten restaurang, är le Millesime. Le chef är noga med att det ska vara lokala råvaror av högsta kvalitet och menyn byts ofta. I kväll väljer vi en 3-rätters meny och som vanligt inleds matskapelsen med en amuse bouche, den lilla läckra överraskningen som jag älskar på franska restauranger. Vi blir nästan hänförda av den mjälla sparrisen som serveras med en mousse smaksatt med parmesanost, följt av dagens fisk, färsk mynta, lökar och grönsaker innan vi tar oss an desserten, färska jordgubbar med marscaponesås och hemgjorda små maränger. En café noisette får avsluta och vi är lyckliga att ha hittat ännu en favorit i Nice.

Les Amoureux, Nice absolut bästa italienska restaurang med pizzor och pasta som får en att tro att man är i Rom eller Neapel och inte i Nice. Som gäst känner man sig verkligen varmt välkommen av den trevliga ägarna Ivan och hans fru. De italienska ostarna, vinet och så klart de hjärtformade pizzorna. Borsbokning är ett absolut måste och den kan enbart göras per telefon.

Sist men inte minst, jag har skrivit om den förut men kan helt enkelt inte utelämna en av höjdpunkterna i Nice, Café le Turin med ostron och alla sorters skaldjur. Vintertid härhemma kan jag längta till Nice bara för att sitta på Turin, kolla på folk och njuta av deras förstklassiga ostron och crevetter. Det är livsnjutning på hög nivå. Ett fräscht vitt vin och sedan finalen, husets förtjusande mousse au chocolat tillsammans med en café noisette. Glada och lyckliga går vi mot det spännande området kring hamnen.

IMG_4519.JPG

Återkommande favorit – Café le Turin – världens bästa ostron!

IMG_5026.JPG

Nyfunnen favorit i Nice – Le Sejour Café – vilken mat!

IMG_5046.JPG

Mor och dotter – ¨ägare till Le Sejour Café respektive Chez Julie

IMG_4775.JPG

Jordgubbar i annorlunda tappning – desserten på Millesime förflyttar oss till högre höjder

IMG_4671.JPG

Några från skrivargänget njuter pizza och en livfull stämning på Les Amoureux!