Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kartoffelraekkerna – en okänd pärla mitt i Köpenhamn

Inleder dagens Köpenhamnsbesök med lunch på suveränt trevliga Aamanns smörrebröd som har belönats med pris och en massa hedersomnämnanden och vi blir definitivt inte besvikna. Vi har bokat bord, ett måste om man ska äta på etablissemant (vill man hämta och ta med eller sitta och äta lite enklare går man in på delidelen). Smörrebröden vänder upp och ner på alla förväntningar om hur ett smörrebröd ska se ut och de är utsökta. Till blir det en lokal ale och så delar vi på en minisnaps, husets egen. Personalen är mycket trevlig och tillmötesgående. Mötta och glada säger vi ”farvel” och lovar att komma tillbaka. Ut på Öster Farimsgade där trevliga kaféer och lunchställen trängs med små butiker.

Mina ögon fastnar på ett kafé på andra sidan gatan och längs den stora vägen löper små idylliska tvärgator, den ena sötare än den andra. Plötsligt känns det som man är i en liten engelsk stad och inte mitt i Köpenhamn. Söta gammeldags skyltar talar om namnet på gatan och under namnet kan jag läsa följande: Wiedeveltsgade – efter bildhuggaren Johannes Wiedevelt, Jens Juel Gade efter konstnären Jens Juel, Abildgaardsgade efter målaren Nicolai Abildgaard och så vidare. För att stilla min nyfikenhet frågar jag en trevlig man som äger en liten cykelaffär i kvarteret och han kan berätta! Kartoffelraekkerna byggdes under slutet av 1800-talet, ritades av arkitekten Böttger efter engelsk förebild. Husen byggdes som arbetarbostäder, men den trevlige mannen berättar att en bostad där kostar i dag 12 miljoner danska kronor, ungefär 16 svenska miljoner, inte för vem som helst! Husen är några av de mest eftertraktade i hela Köpenhamn. Kvarteren är ytterst charmiga, en riktig idyll. Vi dröjer oss kvar länge och avslutar med kaffe och ett äkta danskt wienerbröd på Emerys.

Det är dags att gå vidare och nästa mål är Köpenhamns Botaniska Trädgård, vacker, blomsterprydd och en riktig oas i den myllrande storstaden. Att träda in här är som att gå in i en i en annan värld, nästan lite av en sagovärld. Stilla och rofylld, grupper av unga och äldre som solar på gräsmattorna, andra som njuter av lättare förfriskningar på det härliga kaféet. Man beställer kaffe eller vad man nu vill ha från trivsamma gamla Citroenbilar, som gör att man känner sig förflyttad till 60-talet. Ett iskallt glas juice passar perfekt i värmen innan vi strosar vidare i parken. Butiker, museer och mycket annat erbjuds och efter ett par timmar går vi ut på andra sidan parken och befinner oss plötslig i en helt andra och annorlunda delar av Köpenhamn, trivsamma Nörrebro, mera om det kommer senare i ett annat blogginlägg!

IMG_6440.JPG

Njuter ljuva smörrebröd på Aamanns

IMG_6447.JPG

Kartoffelraekkerne

IMG_6450.JPG

En av de många charmiga gatorna som alla bär namn efter konstnärer

IMG_6457.JPG

Ekologiska bröd, kakor och kaffe på Emerys

IMG_6464.JPG

Botaniska trädgården