Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Laoköket och några av mina favoriter i Vientiane och Luangprabang.

Laoköket och några av mina favoriter i Vientiane och Luangprabang.

Sticky rice är basen i den laotiska maten, av många ansett som ett av de bästa köken i Asien. Ja, det är ett fantastiskt ris och första gången vi smakar det är faktiskt inte i Vientiane utan i Luang Prabang, den forna huvudstaden. Det ska egentlige ätas med händerna, men som västerlänningar får vi både pinnar och en liten sked. Små skålar med galanga, mynta, koriander och citrongräs. Dofterna är förföriska och smakerna, galangans lite bittra smak gifter sig bra med citrus och mynta. Vi sitter i ljuslyktans sken på den förträffliga Blue Lagoon Restaurant och känner oss fjärran från hemma. Ljuden, dofterna, människorna och den tropiska värmen, olik all annan värme. Tamarind är en annan utmärkt restaurang som också bjuder på en mix av franskt och laotiskt kök.

Luang Prabang, den gyllene staden med tusenårig historia, förför och berör. Sällan jag mött en sådan ödmjukhet och vänlighet bland människor. Trots att landet är så fattigt så behöver man inte ens låsa sin cykel och cyklar gör vi. Lånar cyklarna på hotellet, ett bra hjälpmedel när vi botaniserar bland kaféer och matställen. Det franska inflytandet från kolonialtiden märks överallt och inte minst på maten.

Efter några dagar fann vi Tamnak Lao Restaurant och det var nog den restaurang som kändes mest laotisk. Att en förrätt bestående av några märkliga blad från Mekongfloden kan smaka så gott. Tillbehören är förstås viktiga, kryddor och några sylter eller grönsaksröror. Att sitta på deras balkong och blicka ut på det stilla livet längs huvudgatan får en att känns sig förflyttad långt tillbaka i tiden. På Tamnak finns också en matlagningsskola – spännande och roligt att få inblick i det laotiska köket.

Tillbaka till huvudstaden som bjuder på några riktigt bra restauranger. Även här är det franska inflytandet stort, men det finns också en hel del italienskt, indiskt och naturligtvis hamburgare.

Själva blev vi mycket förtjusta i L´Adresse de Tinay, fransk atmosfär, skicklig kock och förtjusande rara ägare. Inledde med en sallad, sedan ljuvlig fisk och till efterrätt deras utsökta crème brulé. Mycket bra vinlista och gott kaffe. Avslutar kvällen på Spirit Life, en trevlig bar med utsikt över floden. Nattlivet verkar dock stilla och det är snart dags att ta en tuctuc tillbaka till hotellet.

La Silapa är en annan pärla, missa inte deras foie gras och heller inte baren en trappa upp. Fräscht och mycket bra ställe. Till sist lite mera renodlat laotiskt kök, Kualao, som ligger i ett förtjusande vackert hus. Restaurangen bjuder på utsökta rätter, tillverkade av lokala råvaror och mycket rar personal. Botanisera gärna bland alla goda smårätter som ger en smak av landet. Den inhemska ölen ger en perfekt inramning.

Efter lunchen känns det vilsamt och intressant att besöka den svarta stupan, That Dam, en helig plats med intressant historia. Den ligger bara ett stenkast från Kualao och även nära Talat Sao, marknaden som är ett måste. Ljuvliga matstånd, men också ett myller av människor och allsköns varor. Vi avslutar eftermiddagen med att än en gång gå till Little House Café. Det är ett speciellt kafé där de organiska kaffebönorna rostas på plats och miljön är extremt lugn och avstressande. Little House drivs av ett hantverkskooperativ och här kan man köpa mycket fina tyger, små portmonnäer, armband och mycket annat.

Maten i Laos är fantastiskt god överlag och vi blev inte besvikna en enda gång. Det finns så klart många fler ställen än de jag nämner här och både landet och maten har gett mersmak. Vi kommer tillbaka.

P1020114.JPG

Njutning att sitta under lyktans sken i den ljumma natten.

P1020120.JPG

Utsökt soppa av något slag.

P1020291.JPG

Franskinspirerat med asiatisk touch.

P1020135.JPG

Det laotiska köket på Tamnak i Luangprabang är utsökt gott.

P1020104.JPG

Utanför Kualao i Vientiane