Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Romarlämningar, Promenade Paillon och soldränkta stränder – kontraster i Nice

Nice erbjuder det mesta, närheten till ett turkosblått Medelhav med salta bad, snödränkta Alper en dryg timme bort, myllrande gränder i gamla staden, lyxshopping med Louis Vuitton, Chanel, grönsaksmarknader som ger en lust att flytta till Nice omgående, bohemiska kvarter bortom stationen – ja det mesta kan man hitta i denna underbara stad. I dag tänkte jag ta med er till Arkeologiska Museet, som ligger vägg i vägg med Matisse museet. Man kan promenera dit, ta bussen eller den väg vi alltid väljer, spårvagnen till hållplatsen Valrose/ Université och sedan en promenad genom den betagande vackra parken Valrose. Att möta våren där bland unga studenter gör en glad. Upp för några trappor, igenom en mur (första gången måste man nog fråga om vägen eller gå via google), men färden ger lön för mödan. Ut på en villagata och strax tronar hon upp sig framför ögonen, pampiga Hotell Regina. Det var drottning Victoria som önskade en ståndsmässig boplats när hon besökte Nice tillsammans med andra välbärgade engelsmän. Klimatet i London med omnejd var rått under vintern och att då njuta av den provencalska solen i södern var välgörande. Nåväl, hotellet upphörde att vara hotell redan före andra världskriget och är sedan länge omgjort till exklusiva våningar. Nu visar skyltar vägen och vi är nästan framme vid arkeologiska museet. Som alltid fascineras jag av dessa tusenåriga lämningar av ett samhälle som inte tycks varit alltför olikt vårt eget. Ut i solskenet för att trampa den mark där en gång romarna gled fram. Biljetten kostar 10 euro och den är giltig till 12 olika museer i Nice, bland annat till min favorit, Matissemuseet, som ligger vägg i vägg med det Arkeologiska museet. Tala om att få valuta för pengarna.

Vi tar samma väg tillbaka, stannar till på ett oansenligt litet kafé, äter en enkel men utsökt Salade Nicoise, hoppar på spårvagnen för att ta oss till Place Garibaldi, en annan favorit. För några år sedan låg busstationen och ett fult parkeringsgarage ett stenkast därifrån och nära Mamac, museet för modern konst. I dag har detta ersatts av den förtjusande vackra Promenade Paillon, 1.2 kilometer lång i hjärtat av Nice. Parken invigdes 2013 och den har blivit mångas favorit. Här samsas Niceborna i sin nyfunna oas, lekplatser för barnen, bänkar för gammal som ung, blommande träd och de mest ljuvliga rabatter. Sist men inte minst fontänen som lockar till skratt och lek och allra närmst havet, vattenspegeln med sina förtrollande ångor.

Nu är vi framme vid dagens slutmål, Promenade des Anglais. Det är ett sant nöje att bara att gå där och kolla på folk. Här syns alla sorters människor i härlig blandning, alltifrån den excentriska äldre damen med sina två små hundar och den äldre herren på en bräda, iklädd hjälm och trikåer. Kanske hoppas han att skateturen ska ge honom tillbaka lite av ungdomen, vem vet? Småbarn som cyklar, unga mycket duktiga killar och tjejer som skatar, förälskade par, ja ett spännande bildspel över jordens befolkning.

Precis nedanför ligger juvelen, den glittrande Medelhavet, vars färg skiftar mellan mörkblått, smaragd, azur, turkos och ibland toppat av ett kritvitt skum. Det finns allmänna stränder, men också en uppsjö av privatstränder. Den äldsta av dem alla är Beau Rivage som ligger nedanför hotellet med samma namn och näst äldst är vår absoluta favorit, Ruhl Plage. Aldrig ett besök i Nice utan att luncha, dricka kaffe eller bara ta ett glas rosévin där. Att sitta vid havskanten och njuta av en liten Café Noisette tillsammans med en mini chokladmousse eller att slå sig ner för att äta en Salade Nicoise, skölja ned den med iskallt rosévin är livskvalitet när den som allra bäst.

IMG_4712.JPG

Färden kan börja – parken Valrose – med slottet i bakgrunden.

IMG_4725.JPG

På väg genom gången – ser lite rädd ut – men lovar – det är inte farligt!

IMG_4729.JPG

Pampiga Hotell Regina

IMG_4738.JPG

Arkeologiska museet bjuder på sevärdheter i alla riktningar (ibland)

IMG_5015.JPG

Kvällssol över Promenade Paillon

IMG_4542.JPG

Tröttnar jag aldrig på – Café Noisette och mini chokladmousse vid strandkanten