Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Skulle kunna skriva spaltmeter om maten i Provence

En sak som jag mer än gärna skulle vilja ta med hem från Provence är de fantastiska råvarorna, de goda smårätterna som man kan köpa på minsta marknad och som smakar ”världsklass”, ja gärna hela matbutiker om jag kunde. I minsta lilla by hittar man ett matutbud som man inte ens finner i våra metropoler. Ja, jag vet att klimatet är något helt annat, sol och värme som ger sötma åt frukter och bär och alla dessa små lokala leverantörer med lång historia. Här rationaliserades de liksom aldrig bort och någonstans har jag läst att fransmannen förhållandevis lägger betydligt mera pengar på mat än vad svensken gör – sant eller inte – utbudet lockar så mycket mera i söder.

Går in i en av många lokala, helt vanliga mataffärer i en vanlig provencalsk by och hittar skinkor, kycklingar, ostar, färska skaldjur, fisk och mycket annat som gör mig lycklig. Det är ett sant nöje att botanisera och göra sina inköp. Så går jag över gatan och där finns en grönsaksaffär med det fräschaste utbud man kan tänka sig. Jag blir hänförd över juicen jag köper – pressas av färska apelsiner rakt ner i flaskan. Vägg i vägg ligger bageriet som inte bara erbjuder bröd, kakor och tårtor utan också nylagade pajer, quiche, ja det är enkelt att hushålla här.

Restaurangerna lockar också och de konkurrerar med hemmahushållet. Alla bra ställen är nästan alltid fullbokade och det svårt att göra ett urval, men här är några favoriter som vi provat nu i sommar.

Jag måste börja med Clos St Basile, som ligger ett par minuters gångväg från vårt ”mas” strax utanför Mougins. Tas emot av Eliene som äger restaurangen tillsammans med sin man, le chef, Mathieu Lestrade. Trädgården är magisk och alla är professionella, rara och trevliga. Vi avnjuter en meny som förflyttar oss till drömmarnas värld, små läckra amuse bouche, en laxanrättning som smälter i munnen och som huvudrätt pärlhöns med ljuva tillbehör innan vi avslutar med en varm chokladbakelse. Mat som gör en glad.

En annan pärla, av ett helt annat slag, är la Cave de vin i Roquefort les Pins, som vi provat flera gånger och alltid är vi lika nöjda. Njuter av den ljumma kvällen på det trivsamma och livfulla torget. Stämningen är härligt avslappnad och vi blir väl omhändertagna av Eliot och alla de andra i den trevliga betjäningen. Maten serveras på en sorts plattor och vi inleder med utsökta charkuterier, följt av husets gåsleverpaté, smälter i munnen. Allt ackompanjeras av ljuva viner och vi avslutar med en chokladmousse, len som en dröm. La Cave har också, som namnet antyder, en underbar vinkällare och det är ett sant nöje att botanisera i detta utbud.

L´Amandier de Mougins är en återkommande klassiker och bara läget är värt ett besök. Högt uppe i Mougins med en terrass som bjuder på en helt vidunderlig utsikt över det provencalska landskapet. Lägg till detta ett fantastiskt kök med tonvikt på det provencalska och kvällen förflyttar en till det ljuva livet. Fyllda courgette, medelhavsfisk innan vi avslutar med de ljuvaste desserter. Le chef, Denis Fétisson, kan konsten att förvandla de bästa råvaror till matupplevelser utöver det vanliga.

Avslutar detta inlägg med att nämna ett otroligt bra ställe i Cannes, fjärran från turistrestaurangerna som är många och heller inte någon av de mest exklusiva, l`Affable. Man lämnar turistgatorna och vips befinner man sig i en mycket trevlig restaurang med det moderna franska köket när det är som bäst. Trevlig och personlig betjäning, utsökta rätter och allt till ett pris som känns mycket bra. Vi äter menyn, gåslever, medelhavsfisk (ja det tar jag gärna) och avslutar med en specialitet, Soufflé au grand marnier. Mer än nöjda svävar vi ut i den ljumma provencalska natten.

IMG_7040.JPG

Magiskt på St Basile

IMG_7017.JPG

En av många utsökta rätter på Clos St Basile

IMG_7252.JPG

Suveräna La Cave i Roquefort – les – Pins

IMG_7269.JPG

Utsökt gåsleverpaté på La Cave – len så att den smälter i munnen

IMG_7213.JPG

Omöjliga att motstå – efterrätterna på L´Amandiér

IMG_6863.JPG

Soufflé au Grand Marnier på l`Affable

IMG_7159.JPG

En alldeles vanlig liten grönsaks- och fruktaffär i en liten provencalsk by