Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Strålande jul på Tivoli i Köpenhamn

Köpenhamn är en fantastisk stad året om, men frågan är om den inte är som allra bäst i december, i advent. Danskarna är duktiga på design och arkitektur och deras julskyltning tilltalar mig väldigt mycket. Sällan eller aldrig den grälla tomteröda eller knallgröna färgen som är vanlig här hemma utan mera av dovt vinrött, grått, gyllene och olivgrönt. Att flanera längs Ströget och kika på den vackra julskyltningen är både inspirerande och rolig. Fullt med folk överallt, på kaféerna dricker man dansk glögg med julenötter, paradhotellet Angleterre är dekorerat som det vackraste leksaksslott från sagans värld, massor av julmarknader lockar till sig folk, glatt och livfullt överallt.

De senaste åren håller också en Köpenhamns största turistattraktioner, Tivoli öppet under hela december fram till jul. Ett besök kan varmt rekommenderas och har man möjlighet att åka dit en vardagseftermiddag och kväll är det helt klart att föredra framför helgerna då det är väldigt fullt. Lös också gärna inträdesbiljett på nätet så slipper man stå i kö för att komma in. Väl inne på Tivoli är det som att befinna sig i sagans värld. Förtrollande och mycket vackert. Miljontals små ljus skapar en magisk stämning. Julemannen tar emot en bit från ingången och han väl kanske mest till för barnen, men han skapar en hemtrevlig stämning bara genom att finnas där. Klockspel, små stånd där det säljs glögg, mandlar, kaffe, dansk öl så klart, men också spunnet socker och glass. Andra stånd erbjuder vackra ting av allehanda slag från Illum eller någon av de andra välkända danska flaggskeppen inom design. Mitt i området har man byggt upp en fantastisk vackert snölandskap med olika sagofigurer och snön ser alldeles verklig ut, men det är den klart inte med tanke på att det är milt, kanske 8-9 grader plus.  Det är roligt att bara gå omkring och njuta av allt det vackra. Är man hungrig så finns det många trevliga restauranger på området, alltifrån en delikat julefrokost på Nimb till pölser och en öl. Lust och kassa får avgöra ens val.

Har man barnasinnet kvar så är det kul att testa de olika åkattraktionerna som är öppna. Berg & Dalbanan, en av världens äldsta är precis lagom snäll, det kittlar i magen, man skrattar, men ingen behöver tycka att det är kusligt. En tur i Pariserhjulet erbjuder en magnifik utsikt över Köpenhamn i juleskrud. Att åka karuseller, äta sockervadd och låta ögat och själen njuta allt det vackra skapar julstämning och det är ett trevligt sätt att inleda julen. Några små julklappar och glada minnen får följa med hem. Om man vill njuta av julskyltningen i Köpenhamn så tänk på att allt som handlar om jul plockas ner så fort juldagarna är över och till nyår möts man i stället av skyltfönster som hälsar det nya året välkommet.

 

img_3053-kopia                             img_3060-kopia

Konstsnö och glittrande ljus                                               Som hämtat ur sagans värld

 

 

img_3039-kopia                        img_3037-kopia

Svansjön i snö!                                                            Oj, så lång man blev!

 

img_3070-kopia                       img_3072-kopia

Strålande jul                                                               Magiskt – som en sagovärld