Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Utfärd med vattenfall, kafferosteri och avslutar med shopping i Port Vila

”Att bara vara” kan tyckas lite uttjatat, men det är precis vad vi gör. Njuter sen och ljuvlig frukost på underbara Eratap Beach Resort. Färska frukter, pannkakor, ägg Benedecitine eller vad man nu väljer. Sitter länge över morgonkaffet och tittar ut över Söderhavet. Några unga pojkar paddlar förbi med sin lilla båt. Reser oss, går längs stranden och plockar snäckor, lånar kanske en kajak och paddlar längs strandkanten, ja vi gör helt ingenting och ändå allt. Känner mig närmare livet än på länge.

Efter några sådana totalt stilla dagar börjar vi få lust att se mera av den fina huvudön och vi åker på utfärd tillsammans med en av hotellets trevliga chaufförer. Dagens första stopp blir Mele Cascades, de omtalade vattenfallen. Det är en lång vandring genom regnskogen och vi har blivit förvarnade att efter cyklonen så har vattenfallen nästan torkat ut. Vattenfallen är verkligen en skugga av sitt forna jag, men färden genom skogen är ändå mer än väl värd både mödan och entré avgiften. Fågelkvitter, ett svagt porlande av vatten bryts plötsligt av ett prassel. Ett djur eller vad? En liten pojke som kommer springande genom skogen, han hälsar och berättar att han är på väg hem efter skolan. Alla unga pratar bra engelska så det är enkelt att kommunicera och ta sig fram på Vanuatu.

img_9351-kopia                                img_9347-kopia

Bambugrottor på väg upp mot vattenfallen i Mele                   Vacker regnskog!

 

En stund senare möter vi en man som kommer med en machete hängande på ryggen och han bär på en massa kokosnötter. Så ursprungligt, så annorlunda och så stilla. Efter någon timmes vandring är vi tillbaka till bilen och vår chaufför och nu är det dags att ta sig till Tanna Coffe, ett kafferosteri, mitt ute på landsbygden. Tanna Coffe följer mig på Instagram och jag dem så det känns nästan som vi är bekanta när vi hälsar på personalen. Ädelt Arabica kaffe växer på ön Tanna medan rosteriet då är på huvudön Efate. Doften är förförande och vi ser när kaffet rostas, en del mals medan annat får förbli hela bönor innan det packas. Lokalen rymmer ett mycket trevligt kafé och sitta där och dricka en god espresso macchiato gör mig lycklig. Kan inte motstå en god banankaka till kaffet. Köper några paket med de fina kaffebönorna efter att ha försäkrat oss om att det är OK att ta med förpackningarna genom den Australienska tullen (som är sträng).

 

img_9338-kopia                           img_9340-kopia

Tanna kafferosteri med utsökta kaffebönor                       Kafferosteri med gamla anor

 

Åker vidare mot dagens sista stopp, nämligen huvudstaden Port Vila. Efter en vecka vid strandkanten och i småbyar känns plötsligt Port Vila stor med sina 36 000 invånare. Ett brokigt folkliv, en hel del bilar, flera trevliga kaféer och restauranger skapar en atmosfär vitt skild från de små söderhavsbyarna vi besökt. Strosar längs huvudgatan och återvänder till en av favoriterna från besöket för två år sedan. I butiken säljs ljuvliga söderhavstvålar, söta toppar och del annat som blir presenter till dem som väntar därhemma. Den underbara matmarknaden är en glädje för både öga och gom. Frukter, grönsaker och allt upplagt som små konstverk. Vissa varor känner vi igen, men många är oss främmande. Marknaden där man säljer ”allt” som inte är ätbart, kläder, skor, smycken och vackra tyger är också väl värd ett återbesök. Samma värme, samma vänlighet möter oss också inne i Port Vila. Folk kommer fram och pratar, frågar om Sverige och om Europa och de berättar i gengäld om livet på Vanuatu. En sådan genuin värme och välkomnade atmosfär har jag sällan mött. Kanske aldrig?

img_9366-kopia                        img_9391-kopia

Grönsaker och frukter av alla slag på marknaden             Dags att posta vykorten hem till Sverige

 

Tar en liten taxi tillbaka till vår förtjusande resort, gör oss redo för kvällens vin- och kavaprovning. Läckra tapas med Söderhavstouch, goda viner och nog är det spännande att smaka kava, pirrar på läpparna men jag nöjer mig med en liten kopp! Njuter av ännu en underbar måltid på stranden, ett lätt vemod infinner sig. Det är snart dags att säga ”hej då” till Vanuatu, detta fantastiska Söderhavsland, som har berört oss så djupt och inte liknar något annat vi sett.

 

img_9613-kopia                                              img_9628-kopia

Melanie förbereder Kava – och jag hänger på!                                      Att njuta frukost, lunch och middag så här på Eratap Beach Resort är magiskt!