Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vientiane – huvudstaden som förflyttar en till drömmarnas värld

Laos, ett land långt borta och betydligt mindre exploaterat än sina grannar, Thailand och Vietnam. Turisterna är inte många och här har man verkligen möjlighet att möta ett otroligt vackert land och ytterst vänliga människor. Det sägs att Laos har en världens av lägsta frekvens av brottslighet och nog känns det väldigt tryggt att promenera runt i huvudstaden Vientiane. Tempot är lugnt, men så bor det också bara drygt 200 000 invånare i staden. Flera franska restauranger, utmärkta vinaffärer är bara ett par tecken på det franska inflytandet.

Svårt att föreställa sig att det är vinter och snö hemma när den fuktiga värmen strömmar mot en. Så fjärran från svensk vinterkyla. Under flera år var Laos en socialistisk diktatur och gränserna mot omvärlden var fram till början av 90-talet mer eller mindre slutna. Det var först under senare år som förbindelserna med västvärlden återupprättats, kanske en förklaring till att landet fortfarande känns väldigt oförstört.

Vi flyger med utmärkta Lao Airlines och tas emot som om vi vore prinsar och prinsessor vart vi än kommer. Sällan har jag mött så vänliga människor. Checkar in på förtjusande Green Park Boutique Hotel, lite i utkanten av staden, men den är som sagt inte stor. Att sitta i trädgården på kvällen och kika ut över den upplysta poolen samtidigt som man hör de mest exotiska ljud är fantastiskt. Utsikten från frukostmatsalen över risfält blandat med nybyggda hus visar kontrasterna och ett land i utveckling. Efter en förtjusande frukost tar vi oss med hjälp av en tuctuc till själva centrum, som bland annat ståtar med en tjusig fontän, några affärer och vad får vi plötsligt syn på? Scandinavian Bakery. Klart vi måste gå in och titta på fastlagsbullar, prinsesstårtor och kanelbullar. Här träffar vi de enda svenskar som vi mötte i Laos. Trevliga ungdomar som rest runt, några på motorcykel och alla var eniga – ett underbart land.

Vad gör man annars i Vientiane? Flyter med och man anpassar sig snart det behagliga lugnet och stillheten. Ingen stress här inte. I sakta mak går vi mot Vientianes nav, den mäktiga Mekongfloden. Här kommer en del båtar och till och med bilfärjor, men ska jag vara ärlig så är min längtan efter en färd med dessa båtar inte särskilt stor. Det är däremot både vackert och intressant att gå längs flodkanten och det är sannerligen inte någon trängsel.

Det finns en del mer traditionella sevärdheter som vi klart besöker. Klostret, Wat Sisaket är fascinerande med alla sina Buddha statyer och munkarna som fladdrar förbi liksom Wat Simuang, ett annat vackert kloster som framförallt besöks av den inhemska befolkningen. That Louang är Laos viktigaste religiösa byggnad. Missa heller inte Thai-Lao, vänskapsbron som ligger ett par mil utanför centrum. För oss västerlänningar är det billigt att ta sig runt.

Laos var ett av de länder som bombades mest under Vietnamkriget och landet är, efter våra mått mätt, fattigt. Inte fattigt på så sätt att man ser tiggare någonstans, men landets BNP är låg. Därför känns det mycket bra att handla i de små affärer med hantverk som stödjer kvinnor, framförallt från landsbygden. Här hittar man de mest underbara tyger, väskor, armband och mycket annat. Överallt blir vi lika vänligt bemötta, många är nyfikna på oss och mycket intresserade när de när de får höra var ifrån vi kommer.

Maten då? Ja helt underbart god mat, en mix av laokök och det franska köket. Återkommer med några av mina favoriter i nästa blogginlägg.

P1020092.JPG

Mitt i centrum i Vientiane

P1020087.JPG

Utsikt från frukostterassen

P1020288.JPG

Ingen trängsel i poolen

IMG_0459.JPG

Scandinavian Bakery mitt i centrum

P1020094.JPG

Promenad längs Mekongfoden – det är varmt – mycket varmt!