Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vinterreor och shopping i Köpenhamn – Ströget och mycket annat

En gråmulen januarilördag känns det väldigt upplyftande att ta en shoppingtur till Köpenhamn. Från södra Sverige är det enkelt och det går fortfarande snabbt att ta sig över Bron, men glöm inte passet. Om man bor längre bort – så varför inte en vinterhelg i Köpenhamn? Före jul är det trängsel överallt, men nu är det enkelt att få bord på de flesta kaféer och lunchrestauranger även om det alltid är klokt att boka.

Den finns underbara små butiker i de olika stadsdelarna, men i dag tänkte vi stanna mitt inne i city. Utforska gatorna kring Ströget, men tar också en tur från Rådhusplatsen ner till Kongens Nytorv. Delarna närmast Rådhusplatsen är inte de mest spännande, men en bit ner så dyker vi på ett par trevliga butiker. ”Söstrene Grene”, som startade redan 1973 och fortfarande bjuder på samma koncept, en massa saker som man inte behöver, men som man absolut inte kan motstå. Det är billigt och mycket bra. Vad sägs om fina servetter för 10 danska kronor, ljus av bra kvalitet, skålar, partygrejor, leksaker, förvaringslådor – ja det mesta hittar man här. Snett över gatan ligger ett annat shoppingparadis, ”& other stories”. Kläder, smink, tvålar och en mängd annat till mycket bra pris.

Nu börjar vi bli sugna på kaffe, undvik gärna kaféerna och krogarna längs Ströget, det finns många mycket bättre på parallell- och sidogator. Ett jättemysigt litet kafé (bara tre bord) är Café Grabo. Här träffar vi några trevliga ungdomar Barcelona och vi utbyter lite erfarenheter om hur olika det är att bo i Skåne eller på Själland jämfört med Katalonien. Uppiggade är vi redo att kolla vidare på reorna som är sanslöst bra så här i slutet. 50 procent på många ställen och ända upp till 70 procent i en del butiker. Det är lätt att göra fynd. Vi viker av till vänster innan Illum (vi kommer tillbaka dit) och botaniserar i alla butikerna på smågatorna i den Inre By. Här ligger bland annat Malene Birger, Day Birger et Mikkelsen, Hope, Whyred, Samsöe og Samsöe. Möjligheterna till fynd är mycket goda! På Kronprinsens Gade ligger att par butiker som jag gillar, NORR och Moss by Copenhagen. Mycket bra pris och här kan man hitta nya spännande designers, som Second Female (de har också en egen butik numera).

Börjar bli sugna på lunch, men har i dag tänkt att ersätta den med afternoon tea hos anrika Persch. Köerna ringlar som vanligt långt ut på gatan från deras tebutik, grundad 1835. Gå i stället in genom porten och uppför trappan så hittar ni deras tesalong. Inte lika anrik, men här bjuds på förtjusande afternoon tea – och just bara te och champagne, inte kaffe. Njuter av ljuva scones och små bakverk och för en stund känner vi oss nästan förflyttade till London.

Redo att fortsätta att kolla på reor. I dessa kvarter ligger också många trevliga inredningsbutiker. En av Hays butiker hittar man på Kronprinsens Gade (den större ligger på själva Ströget). Nu är det dags för ett av Köpenhamns flaggskepp – Illum. En byggnad fylld av finaste design och så den ombyggda delen för kläder, kosmetika, mat, viner och mycket annat. Slutreorna pågår för fullt med mycket bra priser. Illums nya stolthet är deras ”top floor” där man hittar champagnebarer, restauranger och kaféer. Storstadskänslan infinner sig, vi kunde lika gärna varit på någon av KaDeWes champagnebarer. Om man i stället åker ner till källarplan så kan man botanisera bland fina viner och utsökt mat.

Tillbaka ut i vimlet på Ströget styr vi stegen mot Kongens Nytorv och här ligger de tätt, de riktiga lyxbutikerna, Vuitton, Gucci och Hermès för att nämna några. Nere vid Kongens Nytorv hittar man Köpenhamns andra flaggskepp, anrika Magasin de Nord. Tjusigt värre och deras matavdelning är en av mina absoluta favoriter. Slutrea, ”final sale” ropar skyltarna, men både på Magasin och i de övriga affärerna har klart också vårens nyheter börjat packas upp. Tar en kopp kaffe och en scones hos trevliga Meyers. Alltid mycket folk, härlig kontinental och avslappnad stämning. Vad ska vi ta med hem till middag? Strosar runt bland matstånden och som vanligt lockar det mesta. Kryddor, ostar, pastejer och läckra färdigrätter. Missa inte vinavdelningen där man kan beundra slottsviner i prisklassen 30 000;- kronor, men också köpa betydligt billigare och bra viner. Personalen är mycket kunnig. Varför inte avsluta med ett glas champagne i den trevliga champagnebaren, kolla på folk och för en stund känna sig en som riktig Köpenhamnare.

IMG_2062.JPG

Persch Tehandel – ett eldorado för teälskare!

IMG_2066.JPG

SALE – mycket bra reor överallt!

IMG_2040.JPG

Söstrene Grene – man kan bara inte låta bli att göra fynd!

IMG_2043.JPG

Café Grabo – en av många kafépärlor i Köpenhamn!

IMG_2060.JPG

Champagnebaren på Magasin du Nord